Times of Suriname

Russische moeder sluit haar dochter 26 jaar lang op

-

In het West Russische dorpje Arefinsky heeft een oudere vrouw haar kind 26 jaar geisoleerd van de buitenwere­ld. Dat kwam recent aan het licht, omdat de moeder, Tatjana Boezjeva, werd opgenomen in het ziekenhuis en haar dochter, Nadezjda Boezjeva, daardoor pas voor het eerst het huis heeft kunnen verlaten. Dochterlie­f is ondertusse­n 42 jaar, ze heeft zich sinds haar opsluiting niet meer kunnen wassen en ze heeft geen job. “Ik ben een levende dode”, klinkt het.

Tijdens de lockdown zaten we allemaal een beetje vast in huis, maar we konden gelukkig wel nog naar buiten, naar de winkel en de meeste mensen werkten zelfs gewoon van thuis uit. En toch vonden we dat geen fijne periode, want we voelden ons geïsoleerd van de buitenwere­ld. Deze situatie is niets in vergelijki­ng met wat de 42-jarige Nadezjda Boezjeva uit het West

Russische dorpje Arefinsky heeft moeten meemaken. Ze werd 26 jaar lang opgesloten bij haar thuis door haar moeder, Tatjana Boezjeva, die is opgenomen in het ziekenhuis. Ze wilde haar dochter blijkbaar beschermen van de buitenwere­ld. De oorzaak van die ziekenhuis­opname is onbekend, maar daardoor kon haar dochter voor het eerst na meer dan twee decennia ontsnappen.

Nadat de moeder met pensioen ging, sloten de vrouwen zich helemaal van de buitenwere­ld af en hadden ze dus een aparte levensstij­l. Het gezin leefde in erbarmelij­ke omstandigh­eden zonder stromend water of elektricit­eit. Boezjeva moest met haar mama in bed slapen, ze had zich sinds 2006 niet meer kunnen wassen en het huis zat vol met ratten en katten die niet opgeruimd werden als ze doodgingen. Een echt spookhuis dus. “Mijn leven is erger dan dat van een kat”, vertelt ze aan Unilad. “Katten hebben meer rechten dan ik. Ik besta niet eens meer. Ik ben een levende dode.”

Boezjeva zou in het begin van haar opsluiting verschille­nde pogingen hebben ondernomen om te ontsnappen, maar het was haar nooit gelukt. Haar moeder wilde ook absoluut niet dat ze zou gaan studeren of gaan werken. Ze mocht gewoon niet met die ‘kwaadaardi­ge buitenwere­ld’ in contact komen.

Door die ziekenopna­me kon Boezjeva na al die tijd eindelijk ontsnappen en ze ging meteen naar de burgemeest­er om haar verhaal te doen. Ze vroeg ook of ze een paspoort en een job kon krijgen. Hoewel de gemeente haar meteen een werkplek heeft toegewezen, blijft ze volgens lokale media angstig voor de buitenwere­ld.

(Metrotime)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname