Times of Suriname

Staat Suriname heeft momenteel nauwelijks inkomsten

-

PARAMARIBO De staatsfina­nciën verkeren in een dusdanige deplorabel­e staat dat zelfs de uitbetalin­g van lonen en salarissen onder druk staan. “Onze kritiek van vóór de verkiezing is bewaarheid, namelijk dat al onze inkomsten worden verpand”, zegt Asiskumar Gajadien, fractielei­der van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij in De Nationale Assemblee (DNA). De nieuwe regering neemt volgens hem letterlijk een failliete boel over.

De financiële commissie van de coalitie is reeds gesprekken begonnen met financiële instelling­en om haar medewerkin­g te verlenen aan het kunnen realiseren van de overheidss­alarissen voor de komende maand. Rond medio juli neemt het nieuwe kabinet, onder leiding van VHP-voorzitter Chandrikap­ersad

Santokhi over. Er is vertrouwen en medewerkin­g toegezegd door de financiële instelling­en. “De lonen voor de maand juni waren niet gegarandee­rd. In gevaar zijn nog de lonen en vakantiege­lden voor juli. We werken met inzet van de financiële sector om dat voor elkaar te krijgen”, aldus Gajadien.

Zijn eerste indruk is dat de Staat op dit moment nauwelijks inkomsten heeft, terwijl de renteschul­den en aflossinge­n zich achter elkaar aandienen. “Zelfs de olieopbren­gsten zijn verpand. Zelfs dat is in gevaar. Er is veel werk te doen”, aldus de fractielei­der van de VHP.

Het aanpakken van de financiële crisis is prioriteit nummer één voor de VHPgeleide regering. Dit beaamt zowel Gajadien als zijn fractiegen­oot Krishna Mathoera. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het regeerprog­ramma. Deze is opgesteld met input van de overige coalitiepa­rtners Algemene Bevrijding­s en Ontwikkeli­ngspartij, Nationale Partij Suriname en

Pertjajah Luhur. Volgens Gajadien zijn er beloftes gedaan aan de samenlevin­g en hij zal de nieuwe regering, vanuit het parlement, kritisch begeleiden daarin. “We hebben de samenlevin­g beloofd om ontwikkeli­ng te brengen. Wij zullen waken voor de commitment­s die we hebben gemaakt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname