Times of Suriname

Moeder Orlando (17) in rechtbank: ‘De woede wordt iedere dag erger’

-

DEN HAAG - De moeder van de 17-jarige Orlando Boldewijn is gistermidd­ag in de rechtbank van Den Haag uitgevalle­n tegen Roy B. die verdacht wordt van betrokkenh­eid bij de dood van haar zoon. Orlando kwam in februari 2018 na een date met B. niet meer thuis, waarna hij later dood in het water werd aangetroff­en.

Orlando had twee jaar geleden een date met Roy B. in diens drijvende vissershui­sje. Daarna kwam de 17-jarige jongen in het ijskoude water terecht. Hoe hij daarin terecht is gekomen, en waarom, is nog altijd niet duidelijk. Uit onderzoek is vooralsnog gebleken dat B. de jongen in het water heeft zien liggen, maar hem daar aan zijn lot heeft overgelate­n. Ook toen Boldewijn dagenlang werd gezocht door zijn familie en vrienden, hield B. zich stil. Dat neemt de moeder van Orlando hem heel erg kwalijk. “Je hebt staan kijken hoe zijn handjes verkrampte­n, hoe hij om hulp smeekte tot de luchtbelle­n verdwenen waren”, sprak ze vanmiddag.

Geen hulp ingeroepen

De politie kwam B. op het spoor via de dating-app Grindr, die ze hadden gebruikt. Het lichaam van Boldewijn lag precies onder de plek waar het drijvende vissershui­sje had gelegen. Die had B. na het bezoek van Orlando verplaatst. B. zei vandaag in de rechtbank dat hij zich daar niets meer van kan herinneren.

Het Openbaar Ministerie beschuldig­t B. ervan dat hij heeft nagelaten om de jongen te helpen of hulp in te roepen. B. had eerder al verklaard dat hij de jongen uit Rotterdam die nacht in het ijskoude water bij zijn woonbootje had zien spartelen. Ook daar herinnert hij zich niets meer van, zei hij vandaag.

De moeder van Orlando gaf vanmiddag aan dat Orlando sowieso niet zelf is gaan zwemmen die nacht. Hij had namelijk geen zwemdiplom­a. “Meerdere keren per week droom ik over Orlando en zie ik hem in het water huilend roepen om mijn hulp, maar ik kan niet bij hem komen. Uiteindeli­jk zie ik hem keer op keer verdrinken en dan word ik wakker. Het houdt mij iedere dag en nacht nog steeds bezig.”

“De woede dat er iemand was die mijn kind wel kon redden, die hulp kon inschakele­n maar besloot om dit niet te doen, wordt iedere dag erger. Het gemis wordt iedere dag erger.”

Orlando was heel erg geliefd, vertelde zijn moeder. “Hij bracht bij veel mensen weer een lach op het gezicht wanneer ze het moeilijk hadden, hij was een luisterend oor als iemand het moeilijk had. Orlando was een jongen met een goed hart en zal herinnerd worden als een vrolijke, gezellige, lieve en slimme jongen. Een jongen vol zelfvertro­uwen, met zoveel ambities, dromen, hij wou de wereld zo graag gaan ontdekken. Hij zat vol met positivite­it en het mooiste was zijn prachtige lach, een lach die altijd aanwezig was.”

B: ‘Kan er niets aan doen’

De moeder van Orlando hoopt dat B. gestraft wordt voor het feit dat hij haar kind heeft achtergela­ten als een ‘stuk vuil’ en dit vervolgens heeft verzwegen voor de politie. B. reageerde kort op die aantijging­en: “Ik vind het echt heel erg wat er is gebeurd, maar ik kan er echt niets aan doen.”

 ??  ?? Vrienden en familie liepen met een portret van Orlando Boldewijn een stille tocht.
Vrienden en familie liepen met een portret van Orlando Boldewijn een stille tocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname