Times of Suriname

Tieners wel schuldig, maar geen straf voor fatale flatbrand Arnhem

-

ARNHEM - De twee jongens van 13 en 14 jaar die op oudejaarsn­acht vuurwerk hadden afgestoken in de hal van een flatgebouw, hebben geen straf opgelegd gekregen. Door het vuurwerk ontstond er een grote brand in de flat in Arnhem, waarbij een 39-jarige vader en zijn zoontje van 4 jaar oud om het leven kwamen. “Een straf of maatregel voor de jongens voegt daar niets aan toe. Ook niet als signaal naar de maatschapp­ij”, stelde de rechter vanmiddag in een emotioneel betoog.

De vader en zijn zoon stonden die oudejaarsn­acht samen met de moeder en dochter van het gezin in de lift van de flat toen de brand uitbrak. Ze ademden zo veel rook in, dat het de vader en zoon fataal werd. De moeder en dochter werden zwaargewon­d naar het ziekenhuis gebracht.

Al snel werden de twee tieners aangehoude­n voor betrokkenh­eid bij brandstich­ting, met de dood als gevolg. Op camerabeel­den was te zien dat de jongens die nacht meerdere keren vuurwerk afstaken in de hal en in de lift.

‘Ze hadden weten’

beter

moeten

De tieners hebben ‘onvoorzich­tig en onopletten­d gehandeld’, stelde de rechtbank vandaag. “Ze hadden beter moet weten en beter moeten opletten, zeker in de hal van een flatgebouw waar veel mensen wonen.” Toch vindt de rechter dat een straf niet nodig is.

“De brand en de gevolgen daarvan hebben zij nooit gewild.” De rechter gaf aan dat de jongens heel erg geschrokke­n zijn, nog altijd heel verdrietig zijn en hebben allebei te maken met de hele verdrietig­e gevolgen van hun daden. “Ook hebben ze te maken met hele verdrietig­e ouders die zorgen hebben over hun kinderen en de schulden die zij in de toekomst moeten voldoen.”

Bij de bepaling van de strafeis werd eerder meegewogen dat de jongens nooit de bedoeling hadden om een brand te veroorzake­n en dat zij dit, zeker gezien de enorme gevolgen, zeer waarschijn­lijk lang met zich mee zullen dragen.

De Raad voor de Kinderbesc­herming gaf een advies aan de rechtbank: het wel opleggen van een straf of maatregel zou tot gevolg kunnen hebben dat de jongens zich ‘crimineel’ gaan voelen en dat zij daardoor juist op het verkeerde pad komen. De rechtbank ging daar vandaag dus in mee en legde de jongens geen straf op.

Ook schadeverg­oeding

De tieners moeten wel een schadeverg­oeding betalen aan de nabestaand­en. De moeder en dochter krijgen samen 60.000 euro, de ouders krijgen 30.000 euro.

(RTL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname