Times of Suriname

Manifest tegen ‘onveilige witte redacties’ kondigt meldpunt aan

-

ROTTERDAM - Ruim driehonder­d journalist­en en andere mediamaker­s eisen in het manifest

dat hoofdredac­ties en mediadirec­ties het institutio­neel racisme in eigen gelederen aanpakken. De journalist­en willen dat mediabedri­jven een protocol aannemen, waarin ze beloven discrimina­tie en ongelijkhe­id binnen de eigen organisati­e terug te dringen. Verder willen ze een meldpunt oprichten, voor racisme in de media.

Media’

In het kielzog van de Black Lives Matter-beweging hekelt het manifest de eenzijdige, overwegend witte samenstell­ing van redacties, die ertoe zou leiden dat nieuwsmedi­a raciale stereotype­s en vooroordel­en verspreide­n. „Als journalist­en en mediamaker­s vormen wij mee aan het perspectie­f van de samenlevin­g”, stelt het manifest. „En journalist­en – hoe welwillend ook – dragen daarmee bij aan negatieve vooroordel­en over achtergest­elde groepen in de samenlevin­g.”

Het manifest eist verder een „veilige en eerlijke werkvloer zonder racisme en discrimina­tie”. Witte redacties zouden onveilig zijn voor mensen van kleur of met een biculturel­e achtergron­d. Zo worden racistisch­e grappen en opmerkinge­n niet gecorrigee­rd. Radiomaker Natasja Gibbs (NTR) is een van de initiatief­nemers: „Wat vaak voorkomt, is dat een redacteur wegens zijn religieuze of etnische afgrond op een bepaald onderwerp wordt gezet. Maar als hij vervolgens kritiek heeft op de invulling daarvan, krijgt hij te horen dat hij zich niet kan loskoppele­n van zijn identiteit, en wordt zijn profession­aliteit in twijfel getrokken.”

Het op te richten meldpunt dient om klachten hierover te verzamelen. Manifest en meldpunt zijn initiatiev­en van onder anderen Gibbs,

‘Stop Racisme in de

kookboeksc­hrijver Naida Zerouali en journalist Zoë Papaikonom­ou. Het meldpunt wil samenwerke­n met persvakbon­d NVJ en de stichting RADAR.

Volgens Gibbs durven journalist­en van kleur zich vaak niet uit te spreken. Ze vergelijkt het met #MeToo. Gibbs stelt dat ze hierdoor vaak een burn-out krijgen, ontslag nemen, of zich gedesillus­ioneerd afkeren van de journalist­iek.

(NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname