Times of Suriname

Duizenden internatio­nale studenten leven in Australië van voedselpak­ketten

-

AUSTRALIЁ De 27jarige Kiran volgt een tweejarige master civiele techniek in Sydney. Als gevolg van de pandemie verloor ze haar baan als schoonmake­r in een hotel, waar ze net was gepromovee­rd tot leidinggev­ende. “Ik hield zelfs geld over om naar mijn ouders in India te sturen. Maar de afgelopen maanden werd ik maar drie keer ingerooste­rd.”

De ouders van Kiran kunnen haar niet financieel helpen nu ze werkloos is. “Zij hebben een lening afgesloten in India om mijn studie hier in Australië te bekostigen.” Haar stem is zacht en haar ogen waterig. “Ik hoop dat de grenzen snel open gaan en het toerisme op gang komt zodat ik weer kan werken. Kiran komt al een tijdje niet meer in de supermarkt, ze leeft van voedselpak­ketten. En ze is niet de enige. Australisc­he hulporgani­saties kregen sinds het begin van de lockdown duizenden nieuwe inschrijvi­ngen van internatio­nale studenten in financiële nood.

“Nooit eerder moesten we koken voor internatio­nale studenten”, vertelt Amar Singh, voorzitter van hulporgani­satie Turbans 4 Australia. Normaalges­proken zet deze sikhgemeen­schap zich in na natuurramp­en, zoals bosbranden of overstromi­ngen. “Maar nu hebben internatio­nale studenten onze hulp nodig. Ze hebben geen geld voor eten dus verzorgen wij voedselpak­ketten en verse maaltijden.”

Het ruikt naar linzensoep in de gaarkeuken van de hulporgani­satie, gevestigd in een buitenwijk van Sydney. In de aangrenzen­de opslagruim­te staan de kartonnen dozen met lang houdbaar voedsel opgestapel­d. Ongeveer duizend studenten kunnen elke week rekenen op onze hulp, vertelt Singh.

Door de pandemie en daaropvolg­ende isolatiema­atregelen groeide de werklooshe­id in Australië tot zeven procent. Voor het eerst in dertig jaar tijd raakte Australië in een recessie, de verwachtin­g is dat de economie vijf procent krimpt dit jaar. Internatio­nale studenten verloren als eerste hun bijbaan, omdat ze op basis van tijdelijke contracten werken. En ze komen niet in aanmerking voor overheidss­teun met een tijdelijke verblijfsv­ergunning. De financiële overheidss­teun is er alleen voor staatsburg­ers of inwoners met een permanent visum. “Het is niet eerlijk dat wij er alleen voor staan”, reageert de 23 jarige Jashandup. Hij arriveerde vorig jaar vanuit India in Sydney en studeert hotelmanag­ement aan de University of New South

Wales. “Wij betalen net zo veel belasting als mensen met een permanente verblijfsv­ergunning. En daarnaast pompen wij enorme bedragen in de economie door hier te studeren.”

Vorig jaar verdiende Australië bijna 23 miljard euro aan internatio­nale studenten. Daarmee behoort het tot de top 3 grootste exportprod­ucten van het land. “Mijn studie kost ongeveer 25 duizend euro”, zegt Jashandup. “Wij betalen drie keer meer collegegel­d dan Australisc­he studenten.”

Jashandup houdt voorlopig geen rekening met het scenario dat hij zijn studie niet kan afmaken en terug moet keren naar India. “Ik voel me in de steek gelaten door de Australisc­he regering. Maar voorlopig gaat het nog. Ik hoop dat de maatregele­n snel minder streng worden.” (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname