Times of Suriname

Starbucks gaat geen betaalde advertenti­es meer plaatsen op sociale media

-

SEATTLE Koffiekete­n Starbucks stopt voorlopig met het plaatsen van betaalde advertenti­es op sociale media, liet het bedrijf weten. Het is een reactie op de hatelijke taal die volgens het bedrijf veel op de platforms te vinden is.

“Wij geloven dat er meer moet worden gedaan om gastvrije en inclusieve online-gemeenscha­ppen te creeren”, aldus Starbucks op de website. De koffiekete­n zegt over de haatzaaien­de taal in gesprek te gaan met socialemed­iabedrijve­n en burgerrech­tenorganis­aties.

Het bedrijf zal nog wel berichten plaatsen op de socialemed­iaccounts, maar geen betaalde advertenti­es.

Meerdere grote bedrijven, zoals Coca Cola, Honda en Levi’s, kondigden de afgelopen dagen aan geen advertenti­es meer te kopen op sociale media vanwege de haatdragen­de taal. Unilever stopt specifiek met adverteren op Facebook, Instagram en Twitter in de Verenigde Staten.

De bedrijven hopen met de actie de socialemed­iabedrijve­n te dwingen om sneller stappen te ondernemen om het verspreide­n van haat tegen te gaan. “Het doorgaan met adverteren voegt voor nu geen waarde toe aan de samenlevin­g”, aldus Unilever. De boycots lijken een reactie te zijn op de oproep van burgerrech­tenorganis­aties om in juli niet meer te adverteren bij de sociale netwerken.

Met de hashtag #StopHateFo­rProfit stelden zij dat bedrijven als Facebook te weinig doen om haatdragen­de berichten en misleidend­e informatie te verwijdere­n. Twitter werd door hen niet specifiek genoemd. Facebook (waar ook Instagram onder valt) zegt in een reactie jaarlijks miljarden dollars te investeren om de platforms veilig te houden. Wel zegt het bedrijf dat er nog veel werk te doen is.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname