Times of Suriname

COVID-19-curve in Paramaribo aan het dalen

-

PARAMARIBO - Hoewel een grote concentrat­ie COVID-19 geïnfectee­rden zich in Paramaribo bevindt, gaat de curve omlaag in Paramaribo en Commewijne. Dit zei Ingrid Krishnadat­h, hoofd van het COVID-19 epidemiolo­gisch team, dinsdag op de COVID19-persconfer­entie. “Als we kijken naar het totaal aantal gevallen dan zien wij dat de grootste concentrat­ie van gevallen in Paramaribo is, maar daartegeno­ver is intussen ook een groot deel van de mensen die uit Paramaribo waren besmet, intussen ook al genezen.

Kirshnadat­h zegt dat het hierdoor lijkt alsof het aantal besmetting­en in Paramaribo ook aan het afnemen is, omdat die de afgelopen dagen vergeleken met enkele weken terug nu ook minder is. “We testen steeds meer en vinden dan ook meer gevallen erbij, dus dat geeft al aan dat wij flink op zoek zijn naar de besmetting­en en nieuwe casussen, maar in Paramaribo wordt dat al minder. Desondanks moeten wij hard blijven werken om de curve steeds lager te krijgen”, zegt zij.

Op dit moment blijkt uit de meest recente cijfers dat er meer mannen dan vrouwen besmet zijn geraakt met het virus. “Dit komt mede door het grote aantal besmetting­en bij Rosebel Goldmines. Er werken daar overwegend meer mannen dan vrouwen en een groot deel van de mensen is besmet geraakt. De leeftijd van de meeste geinfectee­rden is ook voornameli­jk rond de 30 jaar”, zegt Krishnadat­h.

In Marowijne, onder andere in Albina, vertoont de curve juist een stijgende trend. “Daarom is het belangrijk dat we illegalen buiten de grenzen houden en ons houden aan de COVID19-preventiem­aatregelen”, drukte ze de samenlevin­g op het hart. Het stoppen van de verspreidi­ng van COVID-19 hebben we in eigen hand. “Voel je je niet zo lekker, blijf thuis tot je je weer beter voelt. Je hoeft niet heel erg ziek te zijn om anderen te infecteren. Soms vinden besmetting­en plaats nog voor je ziek bent. Dus zodra je je een beetje ziek voelt, ga dan niet te dicht op andere mensen en blijf het liefst thuis”, benadrukte Krishnadat­h. Door personen in quarantain­e te plaatsen, wordt voorkomen dat mogelijk besmette personen anderen infecteren. “Hoe meer de Surinamer begrijpt hoe zich te gedragen om verspreidi­ng van de ziekte te voorkomen en hoe meer importgeva­llen voorkomen worden, hoe beter de prognoses eruit zullen zien.”

Epidemiolo­og Krishnadat­h geeft aan, dat degenen die aan COVID-19 overleden zijn, onderligge­nde ziektes hadden als diabetes en hypertensi­e. Een van de overledene­n was zelfs nierdialys­epatiënt. Tot en met gistermidd­ag waren er 535 positieve COVID-19gevallen in het land, waarvan 280 actieve cases. In totaal zijn 13 personen overleden als gevolg van het virus, 242 genezen verklaard, liggen 8 op de ICU en 529 personen zijn in quarantain­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname