Times of Suriname

Bussen rijden vanaf maandag met nieuwe tarieven

-

PARAMARIBO - “De bussen zullen vanaf maandag 6 juli weer rijden, maar dan tegen SRD 4 voor een stadsrit.” Dit zei John Mahadewsin­gh, de voorzitter van de Particulie­re Lijnbushou­dersorgani­satie (PLO), dinsdag op een persconfer­entie. De PLO-voorzitter vertelt dat dit middels een schrijven is meegedeeld aan minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWT&C), maar de organisati­e heeft nog geen antwoord gekregen op de brief.

Mahadewsin­gh legt uit dat de bussen zullen rijden met in achtneming van de COVID19-maatregele­n, maar ze zullen wel met 30 passagiers rijden. Alle passagiers zullen verplicht zijn een mond- en neusbedekk­ing op te hebben en hun handen te desinfecte­ren voordat zij de bus zullen instappen. “De chauffeurs zullen geen tijd hebben om de passagiers te desinfecte­ren en hebben ook geen geld om de spullen te kopen”, aldus de PLO-voorzitter.

Hij vertelt verder dat de PLO nooit om de tafel is gaan zitten met het COVID-19- Managmentt­eam. Mahadewsin­gh zegt een keer met de minister te hebben gesproken, waarbij is aangegeven dat de bussen konden rijden op 11 mei, met in acht neming van de COVID-19-maatregele­n. Echter, dit verzoek is afgewezen door het bestuur van de PLO.

Verder zegt Mahadewsin­gh dat met de bewindsman was overeengek­omen dat zij een lockdownve­rgoeding zouden ontvangen van SRD 350 die was opgebouwd uit SRD 250 voor de buseigenaa­r en SRD 100 voor de chauffeurs. De minister heeft echter aangegeven dat slechts de 250 buseigenar­en uitbetaald zullen worden.

De transports­ector is sinds 20 maart stilgelegd vanwege het besmetting­sgevaar. Bushouders alsook chauffeurs hebben diverse keren geproteste­erd om aandacht te vragen voor hun noden. Zo was er een protestdem­onstratie bij de Congreshal waar de reguliere COVID-19-persconfer­enties worden gehouden, en bij de ingang van OWT&C. Ook de rotonde aan de Mr Jagernath Lachmonstr­aat werd gebarricad­eerd.

Majoor Gwendolien Babel, onderdirec­teur van het Directoraa­t Natonale Veiligheid, zei dinsdag op de COVID19-persconfer­entie dat er vrijdag gesprekken volgen met de bussector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname