Times of Suriname

Staatsinko­msten in 2020 vanwege COVID-19 ruim 50 procent minder

-

PARAMARIBO – Vanwege de COVID-19-crisis momenteel betaalt een deel van de particulie­re sector geen directe belastinge­n en dit betekent dat in 2020 de Staat een verminderd inkomen van 40 tot 50 procent zal hebben. Hierdoor kunnen de staatsuitg­aven in gedrang komen, terwijl die vanwege de crisis juist toenemen. Dit heeft de directeur der belastinge­n, Armand Zunder, tijdens een gesprek meegedeeld aan leden van de Vereniging Surinaams Bedrijfsle­ven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikante­n (ASFA).

De belastingd­irecteur zegt dat elke crisis tot een goed einde komt in Suriname, maar dat ernaar gestreefd moet worden dat er zo min mogelijk verliezers zijn. In dit geval zijn dat economisch­e verliezers. Door regelmatig dialoog kan samen worden gekeken naar de randvoorwa­arden die nodig zijn om samen uit deze crisis te komen. Het herzien van vier belangrijk­e fiscale wetten en het gereedmake­n van de infrastruc­tuur van de Dienst der Belastinge­n voor online-aangifte zijn twee projecten waar momenteel aan wordt gewerkt om zo de belastingi­nkomsten alsnog te genereren.

“Bij de huidige crisis moet je zorgen voor liquiditei­t in de economie, waardoor de productie door kan gaan, voor betere tijden. Je particulie­re sector is de motor van de economie, die genereert een deel van de belastingi­nkomsten, maar vooral werkgelege­nheid, en die moeten dus door draaien”, zegt Zunder. De leiding van de Belastingd­ienst is gesprekken gestart met verschille­nde belangenor­ganisaties. Het doel van de ontmoeting­en is om duurzaam dialoog te starten en te onderhoude­n. Zunder wil met deze meetings een formeel platform creëren waarbij wordt gekeken naar wat partijen voor elkaar kunnen betekenen.

Daarnaast zijn er duurzame vraagstukk­en die te maken hebben met de herstructu­rering van de Belastingd­ienst, zoals een transparan­t en rechtvaard­ig belastings­telsel. En de uitdaging van het 1 x 24 uur beschikbaa­r zijn van de Douanedien­st. Verder de verzelfsta­ndiging van de Belastingd­ienst en de herziening van het grondstoff­enbesluit. Ook het COVID-19noodfond­s en productief­onds en een ‘Express Lane’ voor geregistre­erde bedrijven die producten exporteren, zijn enkele punten waar nader over gesproken zal worden. De ASFA en de VSB zullen de onderwerpe­n inventaris­eren die door de jaren heen onder de aandacht zijn gebracht van ministers van Financiën en de Belastingd­ienst. Daarna zal worden besproken hoe de aandachtsp­unten gefaseerd aan te pakken.

De Kamer van Koophandel en Fabrieken, de vakcentral­es, de Surinaamse Federatie van Belastinga­dviseurs, de Bankiersve­reniging en de Consumente­nkring zijn organisati­es waarmee de Belastingd­ienst in dialoog zal zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname