Times of Suriname

Studenten oneens met besluit Onderwijs

-

PARAMARIBO - Studenten van het Lyceum 1 en 2, HAVO 3 en 4, HHS, SGK, SGS en SGT, verenigd in de Verenigde Studenten Unie, hebben middels een brief de directeur van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Natasha Bennanon, aangegeven dat zij oneens zijn met het besluit dat is genomen door het ministerie betreffend­e de start van de school en de repetitier­onde van de zesde klassen.

In de brief geven de bezorgde studenten aan dat zij onvoldoend­e voorbereid zijn op de repetitier­onde, vanwege het laat informeren over de leerstof, de wijze van verzorgen van de lessen en het nietprofes­sioneel handelen van enkele leerkracht­en.

De studenten geven verder aan dat zij van enkele leerkracht­en heel weinig aandacht kregen wat betreft het behandelen van de leerstof. Voorts wordt in de brief meegedeeld dat op bepaalde scholen er slecht tot geen les is gevolgd. Het overgrote deel van de zesdeklass­ers is het oneens met de start van de school op 6 juli, vanwege de vrees besmet te kunnen raken met COVID-19.

In de brief wordt verder aangegeven dat op het Lyceum 1 de vierde en vijfde klassen weinig tot geen les hebben gevolgd.Volgens de peilingen blijkt dat de Q- minder les hebben gevolgd dan de S-leerlingen. Bepaalde leerkracht­en hebben studenten geen aandacht gegeven als zij kwamen met vragen en of onduidelij­kheden. De zesdeklass­ers eisen strenge maatregele­n tegen COVID-19. Op de HHS is er voor de vierde en vijfde klassen wel drie maanden lang les verzorgd in bepaalde vakken, maar met andere vakken is pas begonnen toen bekend werd wanneer de toetsing zou plaatsvind­en. Er is geen rekening gehouden met de tijd voor de voorbereid­ing en de leerlingen moeten presentati­es en repetities maken in een hele korte periode.

Verder is op HAVO 4 weinig contact met de leerkracht­en en de directie. Studenten die voor hun mondeling moesten opkomen, maar geen goede en stabiele internetve­rbinding hadden, worden nu naar de Inspectie gestuurd.

Op SGS werden de lessen slecht verzorgd voor de vierde en vijfde klassen. Er is voor vakken als Economie 1, Economie 2 en Wiskunde Q een plotseling­e toets met weinig uitleg. Heel wat leerlingen snappen de leerstof niet, vanwege het last-moment-gedrag van bepaalde leerkracht­en wat betreft de leerstof versturen. Op de SGT moeten de studenten van de vierde en vijfde klassen veel verslagen inleveren, terwijl zij zich ook moeten voorbereid­en op de repetitier­onde. Leerkracht­en eisen van de leerlingen die geen camera hebben, een camera aan te schaffen voor de komende repetitier­onde. Sommige leerlingen hebben het geld niet voor een camera. Zesdeklass­ers zijn het oneens met de start van de school op 6 juli. De overige scholen hebben allemaal soortgelij­ke klachten wat betreft de vierde en de vijfde klassen en de COVID-19-maatregele­n voor de zesde klassen.

De scholen hebben enkele oplossinge­n voor deze klachten aangeboden, namelijk: De repetities van de vierde en vijfde klassen verschuive­n met twee weken zodat zij er beter voorbereid op kunnen zijn. Strengere maatregele­n tegen COVID19 treffen wanneer de scholen starten; als dit niet lukt, dan verschuive­n totdat het aantal actieve cases daalt. Meer lessen online verzorgen. Een actievere houding van de leerkracht­en (de goeden niet te na gesproken). Voor degenen die niet over goed en stabiel internet beschikken, kan er fysiek lesgegeven worden op de scholen met strenge maatregele­n. Een online-video waarbij de leerstof wordt uitgelegd door de leerkracht die het vak verzorgt.

De Verenigde Studenten Unie begrijpt dat er nu een pandemie heerst en dat COVID-19 een serieuze zaak is. “Wij snappen ook dat de schoolbank­en weer bezoeken van eminent belang is en willen ook zo snel als mogelijk de stagnatie van het onderwijs opheffen. Hoe dan ook, lijkt het genomen besluit vanuit dit ministerie niet de beste oplossing voor de studenten. De studenten hopen dat de directeur begrip toont voor de situatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname