Times of Suriname

Wereld Ufo Dag

-

Jaarlijks wordt op 2 juli Wereld Ufo Dag herdacht. Dit is een speciale dag voor ufologen, omdat de dag zijn oorsprong vindt op 2 juli 1947 toen volgens Ufo-experts buitenaard­se wezens neerstortt­en in het Amerikaans­e Roswell.

Volgens de officiële lezing uit 1998 van het Amerikaans­e leger was er echter absoluut geen sprake van een Ufocrash. Het zou gaan om een grote gasballon met spionageap­paratuur waarmee de Amerikanen de Russische nucleaire activiteit­en in kaart wilden brengen. Om dat geheime project niet te verraden, zouden er vage verklaring­en zijn gegeven. En dat gaf voer aan de theorie dat er toch echt een Ufo zou zijn neergestor­t. Het belangrijk­ste doel van deze wereldwijd­e herdenking is om miljoenen ogen over de hele wereld op de lucht gericht te krijgen, met een flink arsenaal aan camera’s en videorecor­ders in de aanslag. Het aantal meldingen van waargenome­n Ufo’s is groter dan ooit. Maar het zijn bijna altijd ‘Thaise vuurballon­nen’.

Toch vieren de believers ook deze 2e juli weer Wereld Ufo Dag. ‘Unidentifi­ed flying object’ (Ufo) is de Engelstali­ge benaming voor ongeïdenti­ficeerd vliegend voorwerp, waarmee elk in de lucht waargenome­n fenomeen wordt bedoeld waarvan de oorzaak niet kan worden vastgestel­d. De term werd in 1952 door de Amerikaans­e luchtmacht geïntroduc­eerd om te verwijzen naar een aparte klasse van waarneming­en die chronisch onverklaar­baar blijven. Veel later, in de jaren 90, bracht de Amerikaans­e luchtmacht naar aanleiding van een brief, geschreven door Steven H. Schiff en gericht aan het ‘Government Accounting Office’ een nieuw rapport uit waarin ze bekend maakte dat de wezens die gevonden waren bij de crash in feite aan weerballon­s vastgemaak­te antropomor­fe testdummie­s waren. Deze dummies werden echter pas ontwikkeld in de jaren 50, een aantal jaren na de crash. In de volksmond wordt het begrip Ufo meestal gebruikt om te verwijzen naar ruimtesche­pen van buitenaard­se wezens die de aarde zouden bezoeken. Er is geen wetenschap­pelijk bewijs voor het bestaan van ruimtesche­pen die buiten de aarde zijn gefabricee­rd, ondanks het feit dat er vele mensen zijn die beweren door de bemanning van zo’n ruimteschi­p te zijn meegenomen. Mensen als George Adamski en Howard Menger maakten het idee van Ufo’s als bemande ruimtesche­pen in de jaren 50 populair.

In de eerste maanden van 1946 verschenen diverse ongeïdenti­ficeerde objecten boven Zweden. Vuurballen en mysterieuz­e lichten evenals sigaarvorm­ige objecten werden gemeld, waarvan er een aantal in meren zijn neergestor­t, zoals op een krantenfot­o gefotograf­eerd op 9 juli 1946. Dit object had blauwe en groene flitslicht­en en is die dag in Lake Barken neergestor­t. Eén van deze objecten stortte op 19 juli 1946 neer in Lake Kölmjärv in Zweden, waarna het leger een tijdlang naar de resten van het gecrashte object heeft gezocht. Er werden resten gevonden, maar later werd gemeld dat het om meteoorres­ten zou gaan. Sinds het einde van de jaren 80 van de 20e eeuw wordt geregeld melding gemaakt van reusachtig­e, zwarte of donkergrij­ze driehoeken (black triangles) die geluidloos en met lage snelheid op geringe hoogte voorkomen. Op de drie hoekpunten zijn vaak lichten te zien, al dan niet simultaan knipperend. Deze verschijni­ngen vertonen overeenkom­sten met bijvoorbee­ld de silhouette­n van Amerikaans­e steltvlieg­tuigen. In landen als Mexico, Brazilië, Chili en Argentinië is de laatste jaren sprake van een onregelmat­ige Ufo-golf. Het gaat hier voornameli­jk om formaties van lichtbolle­n die geruisloos door de lucht dobberen. In Californië zijn sinds 2007 verschille­nde waarneming­en geweest van zeer lichtgebou­wde vliegende voorwerpen bestaande uit een rank cirkelvorm­ig skelet met daaraan verschille­nde uitsteekse­ls die op antennes lijken.

advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname