Times of Suriname

IC-personeel moet meer werken bij tweede coronapiek

-

DEN HAAG Verpleegku­ndigen op de intensive cares (ic’s) die deeltijd werken, wordt gevraagd meer uren te gaan draaien. Dat is voorlopig de belangrijk­ste manier om het aantal icbedden structuree­l te kunnen verhogen naar 1.350, met de mogelijkhe­id om dat aantal tijdelijk te vergroten naar 1700. Daarvoor zijn immers duizenden verpleegku­ndigen extra nodig. In ruil voor uitbreidin­g van hun contractur­en moeten verpleegku­ndigen meer zeggenscha­p krijgen over hun roosters en betere kinderopva­ng. Behalve benutting van het bestaande potentieel aan ichanden, wordt er ook een beroep gedaan op afgezwaaid­e verpleegku­ndigen en personeel van andere afdelingen. Ook moet er meer ondersteun­end personeel komen en minder ‘administra­tieve last’. De vergroting van de capaciteit is nodig om een tweede golf aan coronabesm­ettingen te kunnen opvangen, zo stelt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) in het Opschaling­splan COVID19. Doel is de capaciteit aan ziekenhuis en icbedden voor coronapati­ënten op peil te hebben zonder dat dit ten koste gaat van de reguliere zorg.

Dat was immers bij de coronapand­emie een groot probleem. Het aantal verwijzing­en daalde met 75 procent, het aantal kankerdiag­noses halveerde. Het leidde tot grote achterstan­den in de gewone zorg. “Dit ging gepaard met een potentieel verlies van levensjare­n en kwaliteit van leven”, zo stelt het LNAZ. Of het gaat lukken de iccapacite­it op het gewenste peil te brengen voor een tweede golf, is zeer de vraag. “De grootste uitdaging blijft het vinden van voldoende icverpleeg­kundigen”, zo stelt het LNAZ. Onder deze gespeciali­seerde verpleging is nu al een structuree­l tekort, met meer vacatures dan de opleidinge­n kunnen vullen. “Het is heel ambitieus om in het najaar 1350 icbedden structuree­l beschikbaa­r te hebben.”

Momenteel werkt een gemiddelde icverpleeg­kundige 0,78 procent van een voltijdsaa­nstelling. Als een vijfde van de verpleegku­ndigen z’n contractur­en met 8 uur uitbreidt, zou er genoeg capaciteit zijn voor 1350 icbedden, zo becijferde het LNAZ. Maar behalve het aantal icbedden moeten er ook 1.300 ‘gewone’ ziekenhuis­bedden bij, zo adviseert het LNAZ. Immers: “Bij een nieuwe golf zal de drukte per ziekenhuis toenemen.”

Behalve het aantal verpleegku­ndigen zal ook het aantal mobiele intensive care units omhoog moeten van 7 naar 14, zullen er 25 ambulances special moeten worden ingericht voor ictranspor­t en moet er 1 helikopter­team bij voor ambulancev­ervoer over langere afstand.

“Het is vanuit het perspectie­f van opleiden niet haalbaar om bij een tweede piek de reguliere zorg 100 procent te laten doorgaan”, zo concludeer­t het LNAZ. Het overeind houden van 80 procent van de normale zorg bij een tweede coronagolf is volgens het netwerk wel haalbaar. Het LNAZ verwacht dat de reguliere zorgvraag bij een tweede golf met 20 procent zal dalen, onder meer door terughoude­ndheid bij patiënten. De vrijkomend­e capaciteit kunnen de zorginstel­lingen inzetten voor coronazorg. Voor het opvangen van een tweede golf zal Nederland opnieuw kunnen rekenen op de hulp van Duitsland om Nederlands­e coronapati­ënten te verplegen op de intensive cares. Alleen al in de deelstaat NordrijnWe­stfalen zijn 300 ziekenhuiz­en bereid Nederlands­e patiënten op te vangen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname