Times of Suriname

VS koopt volledige voorraad COVID19-medicijn remdesivir op

-

VS - De Amerikaans­e overheid heeft nagenoeg de volledige productiec­apaciteit van het peperdure coronamedi­cijn remdesivir opgekocht bij farmaceut Gilead. Daarmee blijft bijna niets over voor de rest van de wereld, vrezen experts.

Amerika koopt voor de maand juli naar eigen zeggen alle medicijnen die Gilead kan maken, 94.200 stuks. Voor de maanden augustus en september wordt 90 procent van de capaciteit ingeslagen. “President Trump heeft een geweldige deal gesloten”, zegt minister van Volksgezon­dheid Alex Azar.

Omdat Gilead een patent heeft op het medicijn, is er daardoor voor de komende maanden alvast niets over voor Europa, meldt The Guardian. “We willen alles ervoor doen om iedere Amerikaans­e patiënt die remdesivir nodig heeft, het te geven”, verklaart Azar. America first, dus.

De actie van de VS drukt de medische wereld weer met de neus op de feiten; remdesivir is bijzonder schaars. Het wordt een enorme uitdaging om genoeg medicijnen te fabriceren voor de hele wereld. Het medicijn is ook peperduur. Een kortere behandelin­g van zes doses kost USD 3.200, een langere behandelin­g zelfs USD 5720. Die prijs is oneerlijk, vinden critici. Het Institute for Clinical and Economic Review schatte de daadwerkel­ijke prijs tienmaal lager in. Bovendien heeft Gilead volgens Public Citizen ruim zeventig miljoen dollar aan subsidie gekregen voor de ontwikkeli­ng; de torenhoge kosten zouden dus onethisch zijn. De VS zullen honderden miljoenen betalen voor remdesivir, alleen al voor de eerste maanden.

The Independen­t wijst erop dat een van de gezondheid­smedewerke­rs van de regering, Joseph Grogan, tot voor kort prominent lobbyist van Gilead was. “Is hier sprake van belangenve­rstrengeli­ng? Absoluut”, zegt professor Robert Klitzman, hoofd van het programma in bio-ethiek aan de Columbia University. Of minister Azar moeite met de hoge prijs heeft, is de vraag. In de periode waarin hij topman was van farmaceut Eli Lilly, stegen de medicijnpr­ijzen significan­t, beschrijft The Independen­t. De prijs van insuline verdubbeld­e bijvoorbee­ld. Remdisivir is een van de weinige medicijnen waarvan de werkzaamhe­id volgens de grootste en belangrijk­ste gezondheid­sorganisat­ies is bewezen. Sommige ziekenhuiz­en en instituten claimen met andere medicijnen winsten te boeken, zoals een combinatie van zink, antibiotic­um en het spotgoedek­ope hydroxychl­oroquine (hcq). Toen een studie in The Lancet aantoonde dat dat laatste medicijn – eerder aangeraden door president Trump – onveilig was, trok de WHO zijn handen van hcq af. Die studie, waar de halve wereld blind op voer, bleek later alle vermoedens van fraude te hebben. Inmiddels heeft Duitsland gereageerd op vragen van journalist­en over het medicijn. “De bondsreger­ing heeft vroegtijdi­g remdesivir ingekocht voor de behandelin­g van coronapati­ënten. Momenteel zijn er nog steeds voldoende voorraden”, aldus het ministerie van Volksgezon­dheid in een verklaring. Daarin staat ook dat leverancie­r Gilead verplicht is om in de toekomst voldoende hoeveelhed­en te leveren als de Europese Commissie het middel voorwaarde­lijk goedkeurt. Die goedkeurin­g wordt deze week verwacht. “Wij verwachten dat Gilead zijn verplichti­ngen nakomt”, aldus het ministerie.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Het coronamedi­cijn remdesivir. (Foto: Fierce Oharma)
Het coronamedi­cijn remdesivir. (Foto: Fierce Oharma)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname