Times of Suriname

Sloveense minister opgepakt in corrupties­chandaal rond beademings­apparaten

-

SLOVENIЁ De minister van Economisch­e Zaken van Slovenië is enkele uren aangehoude­n door de politie in verband met een vermeend corrupties­chandaal rond de aankoop van beademings­apparaten voor coronapati­enten. Door dat schandaal stapten eerder al de minister van Binnenland­se Zaken en een politieche­f op.

Volgens de aanklagers heeft het ministerie van Economisch­e Zaken een te hoge prijs betaald voor de beademings­apparaten.

De aanklacht is gebaseerd op de verklaring van een klokkenlui­der, die werkte bij de verantwoor­delijke handelsmaa­tschappij. De aangehoude­n minister van Economisch­e Zaken Zdravko Pocivalsek ontkent de aantijging­en. Na zijn vrijlating zei hij dat hij met het onderzoek meewerkt. De opgestapte minister van Binnenland­se Zaken Ales Hojs beschuldig­de justitie en de politie ervan dat het onderzoek politiek gemotiveer­d is. Die twee instanties zijn volgens Hojs geïnfiltre­erd door een samenzweri­ng die nog zou dateren uit de tijd van het socialisti­sche Joegoslavi­ë. Commentato­ren zien Hojs’ opmerkelij­ke optreden als een onderdeel van de strategie van de rechtse premier Janez Jansa. Die zou proberen om onafhankel­ijke staatsinst­ellingen onder zijn directe controle te krijgen. “Er wordt geprobeerd om politie en justitie in diskrediet te brengen zodat de volgende minister van Binnenland­se Zaken ze kan aanvallen”, zei een politicolo­og tegen het Sloveense persbureau STA. Jansa leidt sinds maart dit jaar een coalitiere­gering. Hojs geldt als zijn vertrouwel­ing. Voor zijn ministersc­hap gaf hij leiding aan een televisiez­ender die gecontrole­erd wordt door de SDSpartij van Jansa. Pocivalsek is de leider van de kleine coalitiepa­rtner SMC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname