Times of Suriname

Hoge verwachtin­gen van Duitsland als EU-voorzitter

-

DUITSLAND - Duitsland is een half jaar voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De regering van bondskanse­lier Angela Merkel heeft als belangrijk­ste doelstelli­ng Europa versterkt uit de coronacris­is te loodsen. Als motto heeft Berlijn ‘Samen voor Europa’s herstel’ gekozen.

De grootste lidstaat beheert tot eind december de vergaderag­enda en zit de ministerra­den voor. De ambities zijn hoog en de verwachtin­gen hooggespan­nen. Merkel heeft een vlot akkoord over de EUmeerjare­nbegroting en het voorgestel­de herstelfon­ds van 750 miljard euro voor zwaar door de coronacris­is getroffen landen en regio’s als toppriorit­eit bestempeld. De 27 regeringsl­eiders houden hierover medio juli een top in Brussel, maar voor overeenste­mming zijn nog talloze gesprekken nodig. “De pandemie heeft blootgeleg­d hoe fragiel het Europese project is”, zei Merkel onlangs. “Nog nooit waren solidarite­it en samenhang in Europa zo belangrijk als vandaag.”

Vanwege de coronacris­is waren fysieke bijeenkoms­ten in Brussel maanden niet mogelijk, waardoor onder het Kroatische voorzitter­schap veel dossiers stil kwamen te liggen. Duitsland wil de vaart er weer inbrengen en heeft het aantal medewerker­s in Brussel fors opgeschroe­fd. Op beleidster­reinen als klimaat, migratie en asiel, digitalise­ring, duurzaamhe­id en defensie ligt nog veel werk te wachten. Tegelijker­tijd moeten de intensieve onderhande­lingen met de Britten over de toekomstig­e relatie tot een goed einde worden gebracht.

Duitsland wil ook dat de EU eensgezind­er en krachtiger optreedt op het wereldtone­el. Zeker nu de VS onder president Trump een minder betrouwbar­e partner zijn, maar ook om weerwoord te bieden aan China, Rusland en Turkije. Een geplande EUtop in september met Chinese leiders in Leipzig is evenwel uitgesteld.

(HLN)

 ??  ?? De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. (Foto: De Morgen)
De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. (Foto: De Morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname