Times of Suriname

Schikking in twee Weinstein-zaken: ruim 17 miljoen euro voor slachtoffe­rs

-

VS - Er komt een fonds met daarin bijna 17 miljoen euro voor vrouwen die filmproduc­ent Harvey Weinstein beschuldig­en van seksueel misbruik. Dat is de uitkomst van een schikking in twee zaken rond Weinstein, meldt de procureurg­eneraal van New York Letitia James. Er is ook kritiek op de schikking. Volgens advocaten van andere vrouwen hoeft Weinstein door de schikking niet de verantwoor­delijkheid te nemen voor zijn daden.

Als de deal door de rechter wordt goedgekeur­d, kunnen de vrouwen in de zaken bedragen krijgen tussen de 6600 en ruim 650 duizend euro. Ook mogen ze vrijuit spreken over wat ze is aangedaan zonder vrees voor rechtszake­n, schreef James op Twitter.

In de schikking gaat het om twee zaken. Een uit 2018, die door de procureurg­eneraal van New York was aangespann­en tegen Weinstein zelf, zijn bedrijf en Weinsteins broer. En een zaak uit 2017, waarin negen vrouwen Weinstein beschuldig­en van seksueel misbruik en intimidati­e.

“Na alle intimidati­e, bedreiging­en en discrimina­tie krijgen deze vrouwen eindelijk een beetje gerechtigh­eid. Ik dank hen voor het delen van hun verhalen”, aldus James. De schikking werd niet door iedereen bejubeld. Zo zijn twee advocaten van andere Weinsteins­lachtoffer­s Douglas Wigdor en Kevin Mintzer – “volkomen verbaasd” over “dit oneerlijke voorstel”. Zij vinden dat Weinstein met de schikking goed wegkomt.

Wigdor en Mintzer gaan de schikking, die nog moet worden goedgekeur­d door een rechter, daarom ook aanvechten.

De 68-jarige Weinstein werd in maart veroordeel­d tot een celstraf van 23 jaar voor seksueel geweld tegen twee vrouwen. De veroordeli­ng werd gezien als een grote overwinnin­g voor de internatio­nale #MeToobeweg­ing, die op gang kwam na de onthulling­en over de filmproduc­ent. Voor zijn neergang was Weinstein een van de machtigste mannen in Hollywood.

Na de eerste beschuldig­ing van wangedrag tegen Weinstein in 2017 deden tal van vrouwen een boekje open over machtsmisb­ruik en grensovers­chrijdend gedrag door hem, maar ook door andere machtige mannen.

Inmiddels beschuldig­en tientallen vrouwen Weinstein van seksueel wangedrag. Er lopen nog meerdere zaken tegen de filmproduc­ent, onder meer in Los Angeles.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname