Times of Suriname

De oorlog om Jemen is bijna gestreden, maar dat is nog geen goed nieuws

-

De ontwikkeli­ngen op slagveld Jemen leken jaren op een eeuwig schaakspel, maar de laatste weken zijn de ingewijden het eens: de Houthi-rebellen gaan de oorlog winnen. De vraag is wat het fundament is voor wederopbou­w, na vijf jaar oorlog, economisch­e blokkade en humanitair­e hulp die hebben geleid tot een lucratieve oorlogseco­nomie.

Halverwege 2020 lijkt de verjaagde officiële regering van Jemen haar titel te verliezen. Doorslagge­vend voor die aanstaande val is de pandemie, waardoor hun Saoedische sponsor fors minder olie verkoopt, en dat ook nog tegen bodemprijz­en. Maar die regering bleek ook in toenemende mate verdeeld, machteloos en corrupt. Voor Saoedi-Arabië is er steeds minder ruimte voor uitgaven aan die verjaagde regering en een dure oorlog. Die zou aanvankeli­jk slechts een paar weken duren, maar sleept zich ondertusse­n al vijf jaar voort. Dat leverde de golfstaat een maandlast van ruim anderhalf miljard dollar op. De Houthi’s zijn —analoog aan guerrillas als de Vietcong en Taliban —militair onverslaan­baar gebleken. Daarnaast zag Saoedi-Arabië dat een belangrijk­e coalitiepa­rtner zich vorig jaar terugtrok uit de noordelijk­e oorlog. De Verenigde Arabische Emiraten concentrer­en zich sindsdien op onafhankel­ijkheid van Zuid-Jemen. Dat had desastreuz­e gevolgen: binnen de verjaagde officiële regering laaide een interne machtsstri­jd op en er vonden doorheen het hele zuiden bloedige veldslagen plaats tussen verschille­nde facties.

De Houthi’s hebben gewonnen

Met al die wind in de zeilen veroverde de noordelijk­e regering, onder leiding van de Houthi’s, de eerste maanden van het jaar al grote delen van de noordooste­lijke provincie Al Jawf. Nu staan haar troepen aan de poorten van Marib, een stad waar een belangrijk deel van de officiële regering en het leger in 2015 neerstreek, nadat ze waren weggejaagd uit hoofdstad Sana’a.

Verwacht wordt dat Marib binnenkort valt of zich overgeeft. Zodra dat gebeurt, ligt voor de Houthi’s en hun de facto regering de weg naar de rest van Jemen open, richting de olie- en gasvelden van Marib en Shabwa, waarmee het haar hegemonie over (Noord-)Jemen kan consolider­en en verder uitbreiden. “Ik denk dat de Houthi’s de oorlog hebben gewonnen en dat die overwinnin­g onomkeerba­ar is”, wist Abdulghani Al-Iryani al in maart. Hij is analist bij het Sanaa Center, een Jemenitisc­he denktank gefinancie­rd door Europa. Hiermee breekt een nieuwe fase aan: die van de erkenning van de Houthi-regering als de jure regering van Jemen.

Volgens Nasser Arrabyee, één van de weinig overgeblev­en journalist­en onder het

Houthi-bewind in Sana’a, vinden onderhande­lingen met de Saoedi’s al plaats. “Saoedi-Arabië is alles in Jemen.” Veel Jemenieten verdienden er hun fortuin en de Saoedi’s financiere­n behalve de oorlog ook het leeuwendee­l van de humanitair­e hulp in Jemen.

Tribale leiders ontvangen toelages uit Saoedi-Arabië, leiders wiens steun de Houthi’s nodig hebben om zo’n nieuwe regering nationale legitimite­it te geven. Arrabyee: “Dus de Saoedi’s kunnen veel bepalen. Ze zullen een deal sluiten met de Houthi’s en helpen een nieuw bestuur voor Jemen samen te stellen dat het Saoedisch belang in het oog houdt.”

Het infuus en de strijkstok

Het verminderd­e enthousias­me —de donorconfe­renties van 2018 en 2019 brachten nog USD 3,1 enUSD 2,8 miljard op — heeft niet alleen te maken met geldnood bij donoren die zuchten onder de pandemie. Er is ook weerstand tegen de hoge overhead en afdracht aan tussenpers­onen rond humanitair­e hulpoperat­ies. Het Nederlands­e programma Medialogic­a liet recent zien hoe bestuurder­s van hulporgani­saties Jemen van de prioriteit­enlijst afvoerden door de lage ‘geefbereid­heid’ onder de Nederlands­e bevolking.

(MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname