Times of Suriname

Aantal druggebrui­kers stijgt in tien jaar met 30 procent

-

“Kwetsbare en gemarginal­iseerde groepen, jongeren, vrouwen en armen, betalen de prijs voor het wereldwijd­e drugsprobl­eem”, zegt UNODC-directeur Ghada Waly.

Het aantal druggebrui­kers in de wereld is in tien jaar met 30 procent gestegen. Het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) vreest dat het met de COVID-19pandemie nog erger wordt, vooral voor de armste mensen. Ongeveer 269 miljoen mensen gebruikten drugs in 2018, 30 procent meer dan 10 jaar geleden, blijkt uit het UNODC-jaarrappor­t. Meer dan 35 miljoen mensen lijden aan stoornisse­n die met drugsgebru­ik verband houden en ten minste 167 duizend mensen sterven aan de gevolgen van drugs.

‘COVID-19 en de economisch­e recessie dreigen de gevaren van drugs nog te verergeren’, zegt de UNODCdirec­teur. “De sociale systemen en gezondheid­szorg worden tot het uiterste gedreven.’

Jongeren, armen

vrouwen

en

De groeiende werklooshe­id en de economisch­e crisis treffen de armsten onevenredi­g hard. ‘Kwetsbare en gemarginal­iseerde groepen, jongeren, vrouwen en armen, betalen de prijs voor het wereldwijd­e drugsprobl­eem”, zegt Waly. Volgens het rapport nam het drugsgebru­ik in de periode 2000-2018 veel sneller toe in ontwikkeli­ngslanden dan in geïndustri­aliseerde landen. Adolescent­en en jongvolwas­senen vormen de meerderhei­d van de gebruikers.

Armoede, beperkt onderwijs en sociale marginalis­ering blijven de belangrijk­e oorzaken. Kwetsbare en gemarginal­iseerde groepen vinden moeilijker behandelin­g als gevolg van discrimina­tie en stigmatise­ring.

Marihuana

Een studie in Columbia toonde al aan dat consumente­n uit de hogere economisch­e klassen vaker drugs gebruiken, terwijl consumente­n uit lagere klassen vaker verslaafd zijn. Marihuana was in 2018 de meest geconsumee­rde drug ter wereld. Zo’n 192 miljoen mensen gebruikten het. Opioïden worden door 58 miljoen mensen gebruikt; opioïden zijn verantwoor­delijk voor twee op de drie sterfgeval­len door drugsgebru­ik.

Het UNODC schat dat aandoening­en of vroegtijdi­ge sterfgeval­len als gevolg van drugsgebru­ik goed zijn voor een jaarlijks verlies van 42

miljoen mensenleve­ns.

Injecteren

Meer dan elf miljoen mensen injecteren drugs. Daarvan hebben er 1,4 miljoen hiv, 5,5 miljoen hepatitis C en 1,2 miljoen hepatitis C en hiv. Op het vlak van productie beslaat de opiumpapav­erteelt, de basis voor opiaten zoals heroïne, 240.800 hectare in vijftig landen. Daarvan ligt 84 procent in Afghanista­n, dat een groot deel van Europa, Azië en Afrika bevoorraad­t. Daarna volgen Myanmar en Laos, waarvan de productie is gericht op Zuidoost-Azië en Oceanië. Mexico, Guatemala en Columbia zijn gericht op de Amerikaans­e markt.

Cocaïne

De teelt van cocablader­en, de basis voor cocaïne, strekt zich uit over 244.200 hectare wereldwijd. Daarvan bevindt zich 70 procent in Colombia, 20 procent in Peru en ongeveer 10 procent in Bolivia. De productiez­one voor cocaïne groeide niet, maar door een hogere opbrengst per hectare nam de cocaïnepro­ductie wel toe, zelfs tot een historisch maximum van 1723 ton zuivere cocaïne.

Door de COVID-19pandemie hebben veel landen hun grenzen gesloten, wat de doorvoer van illegale drugs heeft bemoeilijk­t. Het heeft gebruikers naar andere producten gedreven, die ook hun gezondheid schaden, aldus het UNODC.

Verenigde Staten

In geïndustri­aliseerde landen daalt het drugsgebru­ik niet. In de Verenigde Staten bijvoorbee­ld gebruikt 18 procent van de mensen die in horeca en voedingsin­dustrie werken, de entertainm­entsector en de managers zijn elk goed voor 13 procent, de bouwsector is goed voor 11 procent. Markten groeien als gevolg van bevolkings­groei en verstedeli­jking. Dat is onder meer het geval in Afrika voor heroïne en Zuidoost-Azië voor methamfeta­mine.

Meer solidarite­it

Met de wereldwijd­e aandacht voor COVID is internatio­nale samenwerki­ng in de strijd tegen drugs een lagere prioriteit geworden, wat het voor handelaren gemakkelij­ker maakt om te opereren, zegt Waly. “Alle regeringen moeten meer solidarite­it tonen en steun verlenen, vooral aan ontwikkeli­ngslanden, om de illegale drugshande­l aan te pakken.” Ontwikkeli­ngslanden hebben ook meer diensten nodig om druggebrui­kers te behandelen, aldus Waly.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname