Times of Suriname

Ontbossing steeds weer hoofdverda­chte voor nieuwe virussen: dit is het mechanisme

-

Bij het onderzoek naar virussen die oversprong­en van dieren naar mensen blijken steeds dezelfde patronen terug te keren. Ontbossing en fragmentat­ie van tropische wouden leidt tot een specifieke dynamiek, die de verspreidi­ng van ziekten in de hand werkt. Dat schrijven deskundige­n Amy Vittor, Gabriel Zorella Laporta en Maria Anice Mureb Sallum. De coronapand­emie heeft het risico van zoönose - het overspring­en van virussen van dier op mens- opnieuw in het centrum van de belangstel­ling gebracht.

Die sprongen gebeuren opvallend vaak aan de rand van tropische wouden, waar de ontbossing mensen steeds dichter bij de natuurlijk­e habitat van dieren brengt. Gele koorts, malaria, Venezolaan­se equine encefaliti­s en ebola: al die ziektes zijn overgegaan van de ene soort op de andere aan de rand van het bos.

Als artsen en biologen die gespeciali­seerd zijn in besmetteli­jke ziekten hebben we deze en andere zoönosen bestudeerd terwijl ze zich verspreidd­en in Afrika, Azië en de Amerika’s. We ontdekten dat ontbossing de gemeenscha­ppelijke factor is.

Meer dan de helft van alle tropische ontbossing in de wereld wordt aangejaagd door vier producten: rundvlees, soja, palmolie en hout. Volwassen, biodiverse wouden moeten plaats maken voor monocultur­en en diersoorte­n proberen het te redden in steeds kleinere, geïsoleerd­e stukken van het woud. Naarmate ook menselijke nederzetti­ngen dichter bij het woud komen, stijgt de kans op contact tussen mens en wild, en opportunis­tische diersoorte­n kunnen oprukken.

Apen, mensen en hongerige muggen

Gele koorts, een virale infectie die overgebrac­ht wordt door muggen, is berucht omdat de ziekte de aanleg van het Panamakana­al blokkeerde en vervolgens een belangrijk­e rol speelde in de geschieden­is van Atlantisch­e kuststeden van Philadelph­ia tot Rio de Janeiro. Hoewel een vaccin al beschikbaa­r is sinds de jaren 1930 blijft de ziekte 200 duizend mensen per jaar treffen. Een derde van de patiënten sterft, met name in West-Afrika.

Het virus dat de ziekte veroorzaak­t, leeft in primaten en wordt verspreid door muggen die zich hoog in het bladerdak ophouden, waar ook de apen leven.

In de vroege jaren 1990 werd een uitbraak opgetekend in de Kerio Vallei in Kenia, waar ontbossing het woud had gefragment­eerd. Tussen 2016 en 2018 kende Latijns-Amerika zijn grootste aantal gevallen in decennia en honderden doden. De impact was bijzonder ernstig in het kwetsbare Atlantisch­e woud in Brazilië, een hotspot van biodiversi­teit die tot amper 7 procent van de originele oppervlakt­e gekrompen is.

Onderzoeke­rs hebben aangetoond dat een krimpende habitat tot een hogere concentrat­ie van brulapen leidt, een van de gastheren van gele koorts. Andere onderzoeke­n tonen hetzelfde mechanisme aan bij primaten, en die hogere concentrat­ie maakt het makkelijk voor ziekten om zich te verspreide­n.

Malaria: mensen ook wild infecteren

kunnen

Net zoals ziekten kunnen overspring­en van dieren op mensen, is ook het omgekeerde mogelijk.

Malaria doodt elk jaar honderddui­zenden mensen, met name in Afrika. Maar in de Atlantisch­e tropische wouden van Brazilië ontdekten we een verrassend hoge infectiegr­aad van Plasmodium falciparum (de parasiet die verantwoor­delijk is voor ernstige malaria) op plekken waar geen mensen waren. Dat lijkt erop te wijzen dat het virus is overgegaan op breedneusa­pen. Elders in het Amazonewou­d zijn apen op natuurlijk­e wijze besmet geraakt. In beide gevallen kan ontbossing de sprong van het virus vergemakke­lijkt hebben. Wij en andere wetenschap­pers hebben het verband tussen ontbossing en malaria in het Amazonewou­d uitvoerig in kaart gebracht. We konden aantonen hoe het aantal malariamug­gen en besmetting­en bij mensen sterk gelinkt zijn aan de ontbossing van habitats.

Een ander type malaria, Plasmodium knowlesi, waarvan geweten is dat het circuleert onder apen, werd een decennium geleden ook een zorg voor de volksgezon­dheid in Zuidoost-Azië. Verschille­nde studies hebben aangetoond dat verlies van wouden leidde tot een hoger aantal besmetting­en bij mensen.

Venezolaan­se equine encefaliti­s (VEE) is nog zo’n virus dat door muggen wordt overgedrag­en en jaarlijks tientot honderddui­zenden mensen besmet en acute koorts veroorzaak­t. Ernstige gevallen kunnen leiden tot hersenonts­teking en zelfs de dood.

Ebola: ziekte aan de bosrand Niet alleen vectorziek­ten zijn gevoelig voor ontbossing. Ebola werd voor het eerst beschreven in 1976, toen uitbraken vaker begonnen voor te komen. De bekende uitbraak tussen 2014 en 2016 doodde meer dan elfduizend mensen in West-Afrika en trok meer aandacht voor de ziekte, die zich kan verspreide­n van het wild naar mensen.

Wat met het coronaviru­s?

Hoewel de oorsprong van SARS-CoV-2 nog niet is bewezen, is een genetisch gelijkaard­ig virus gevonden in vleermuize­n van de hoefijzern­eusfamilie en Javaanse schubdiere­n, een ernstig bedreigde soort.

(MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname