Times of Suriname

Ethiopië dreigt watertoevo­er Nijl af te snijden met Renaissanc­edam

-

Egypte en Soedan maken zich grote zorgen over de gevolgen van hun watervoorr­aad, wanneer het opvangbekk­en aan de Grote Renaissanc­edam in Ethiopië binnenkort gevuld zal worden. “Egypte moet doodsbang zijn”, zegt Mirette Mabrouk, gespeciali­seerd in waterveili­gheid in het Midden-Oosten.

Ethiopië bouwt sinds 2011 aan wat de grootste dam van Afrika moet worden. De Grand Ethiopian Renaissanc­e Dam (GERD) in de Blauwe Nijl zal 6.500 megawatt stroom opwekken en Ethiopië wil daarmee de grootste energie-exporteur van de regio worden.

Maar Egypte en Soedan maken zich ernstige zorgen over het effect van de dam op hun watertoevo­er en veiligheid. Vooral het laten vollopen van het waterreser­voir achter de dam zal de toevoer naar de twee landen stroomafwa­arts drastisch vermindere­n. Ethiopië heeft aangekondi­gd daarmee in juli te beginnen. De tijd dringt om tot een diplomatie­ke oplossing te komen, maar de onderhande­lingen leveren vooralsnog weinig op. Ondertusse­n loopt de spanning op.

Na jaren getouwtrek tussen de drie landen, was het de bedoeling dat er afgelopen maart in Washington, met de Verenigde Staten en de Wereldbank als bemiddelaa­rs, een overeenkom­st kwam tussen Egypte, Soedan en Ethiopië. Maar op het laatste moment liet Ethiopië het afweten en dus draaiden de gesprekken uit op niets. Op initiatief van Soedan gingen er op 9 juni 2020 nieuwe gesprekken van start tussen de Egyptische, Soedanese en Ethiopisch­e ministers van Irrigatie en waarnemers van de Verenigde Staten, Europese Unie en Zuid-Afrika. De Egyptische presidenti­ële woordvoerd­er zei in een verklaring zich zorgen te maken dat de nieuwe onderhande­lingen voor Ethiopië een manier waren om tijd te verspillen en te verhindere­n dat er een deal kwam. Op 17 juni eindigden de gesprekken zonder doorbraak omdat Ethiopië geen overeenkom­st wilde tekenen. Afgelopen vrijdag maakte het Egyptische ministerie van Buitenland­se Zaken bekend dat het de VN Veiligheid­sraad oproept om in te grijpen.

Dat Egypte zich zorgen moet maken is een ‘understate­ment’, zegt Mirette Mabrouk van de think tank Middle East Institute in Washington. “Egypte moet doodsbang zijn.” Mabrouk is gespeciali­seerd in waterveili­gheid in het Midden-Oosten en de GERD in het bijzonder. Egypte kampt nu al met watertekor­ten, zeggen Mabrouk en ook Sherine Ahmed El Baradei, assistent professor bij het programma voor civiele techniek en infrastruc­tuur van de Nile University in Egypte. De armoedegre­ns voor water is 1000 kubieke meter per persoon per jaar. Met 570 kubieke meter ligt Egypte ver onder die grens. De Nijl is voor Egypte de belangrijk­ste waterbron; 97 procent van het water komt daar vandaan. De rest haalt Egypte uit het recyclen van water door bijvoorbee­ld ontzilting van zeewater en virtuele waterhande­l, wat eigenlijk neerkomt op het importeren van voedsel. Egypte maakt zich vooral zorgen over de snelheid waarmee Ethiopië het waterreser­voir achter de GERD wil laten vollopen, door de schuiven van de dam deels of helemaal te sluiten. Daardoor zal de doorstromi­ng van het water vermindere­n. En dat betekent dat de landen die stroomafwa­arts liggen, Egypte en Soedan, minder water krijgen. Het meer heeft een capaciteit van 66 miljard kubieke meter. Loopt het te snel vol, dan krijgt vooral Egypte met een enorm watertekor­t te maken (Soedan krijgt namelijk veel water uit regenval). Er zal ook minder water naar de Aswan High Dam in Egypte doorstrome­n, die verantwoor­delijk is voor 6 procent van de elektricit­eitsproduc­tie in Egypte.

(MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname