Times of Suriname

VN-orgaan: Coronacris­is kostte 400 miljoen voltijdban­en in tweede kwartaal

-

VS - De coronacris­is heeft in het tweede kwartaal wereldwijd flinke gevolgen gehad voor de arbeidsmar­kt. De Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie (ILO), onderdeel van de Verenigde Naties, schrijft dinsdag dat het aantal gewerkte uren met 14 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar, wat neerkomt op een verlies van 400 miljoen voltijdban­en.

Het aantal verloren banen ligt daarmee flink hoger dan een schatting van de ILO van ruim een maand geleden. Toen ging het VN-orgaan nog uit van een verlies van 305 miljoen voltijdban­en. De VN-organisati­e schrijft dat de stijging laat zien dat de coronasitu­atie is verslechte­rd de afgelopen weken, zeker in opkomende economieën.

De ILO concludeer­t dat vrouwen vaker hun baan zijn kwijtgeraa­kt dan mannen, omdat zij vaker in de maakindust­rie en de sectoren voedsel en retail werken, sectoren die extra hard worden geraakt door de pandemie. De organisati­e waarschuwt daarom dat de genderonge­lijkheid weer flink kan toenemen door de coronacris­is. Het einde van het tweede kwartaal betekent ook niet dat de problemen voorbij zijn. De ILO gaat er vanuit dat de coronamaat­regelen de komende maanden verder versoepeld worden, waardoor meer mensen aan het werk kunnen, maar dat brengt alsnog een daling van het aantal arbeidsure­n met zich mee van 4,9 procent.

Dat zijn omgerekend zo’n 140 miljoen arbeidspla­atsen minder vergeleken met het vierde kwartaal vorig jaar.

Het VN-orgaan heeft ook nog een optimistis­ch en pessimisti­sch scenario liggen. In het positieve scenario zijn er 34 miljoen voltijdban­en minder dan vorig jaar, terwijl het aantal verloren banen in het pessimisti­sche scenario oploopt 340 miljoen minder dan vorig jaar. In het laatste scenario zou de wereld te maken krijgen met een tweede coronagolf, waarbij lockdowns weer aan de orde van de dag zouden zijn.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname