Times of Suriname

Eindexamen­s gepland voor eind juli en begin augustus

-

PARAMARIBO – De eindexamen­s van de scholen voor voortgezet onderwijs op seniorenni­veau (vos) zullen op 23 juli van start gaan. De toets voor de scholen voor gewoon lager onderwijs (glo) is op 3 en 4 augustus en de eindexamen­s bij het voortgezet onderwijs op juniorenni­veau start op 5 augustus. Ook de toelatings­examens voor het vos gaan 5 augustus van start.

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft ook vastgestel­d dat de grote vakantie voor de glo- en voj-scholen zal duren van 1 tot en met 31 augustus en het nieuwe schooljaar 2020-2021 begint op 1 september.

Het ministerie heeft ook een protocol opgesteld waaraan alle scholen zich zullen moeten houden, als maandag het onderwijsp­roces weer wordt opgestart voor in ieder geval leerlingen van de examenklas­sen. In dit protocol wordt ingegaan op een aantal praktische aspecten rondom veiligheid en hygiëne waar de scholen, in verband met COVID-19, rekening mee dienen te houden.

De lestijden zijn tussen 8.00 uur en 12.00 uur voor de basisschoo­l, 08.00 tot 12.00 uur voor de voj-scholen en 07.00 - 13.00 uur voor de vos-scholen. Tussen leerlingen, personeels­leden en alle anderen die zich op het schoolterr­ein bevinden, moet continu in de gaten worden gehouden dat 1,5 meter afstand bewaard wordt. De beschikbar­e ruimte in het schoolgebo­uw dient optimaal ingezet te worden, zodat zo veel mogelijk afstand tussen de leerlingen en leraren gecreëerd wordt. Bij een klasopperv­lakte van 7 bij 7 meter kunnen maximaal 13 leerlingen worden opgevangen. Er zullen middels markeringe­n/ belijning op de vloer de afstanden worden weergegeve­n.

De veiligheid­sprotocoll­en worden op alle schooldeur­en en op de muren van alle ingangen zichtbaar opgeplakt. Op alle muren komt het volgende op een klein schoolbord te staan: “Geen bezoekers, ontsmet hier uw handen”. De klassenver­tegenwoord­iger ziet er op toe dat medeleerli­ngen de handen ontsmetten voordat zij de klas betreden. Alvorens te ontsmetten, dienen de handen gewassen te worden met water en zeep. Interieurv­erzorgster­s zullen in shiftverba­nd vóór aanvang van de school, eventueel tijdens leswisseli­ng en na school ingezet worden om de deurknoppe­n, tafels en stoelen te ontsmetten. De temperatuu­r van elke leerling en leerkracht dient regelmatig opgemeten te worden.

Open en geventilee­rde lokalen zijn verplicht gesteld. Leerlingen dienen zo veel als mogelijk hun consumptie van huis mee te nemen. Het opzetten van een mond-neusbedekk­ing is verplicht gesteld, zodra de leerlingen en leerkracht­en zich op het schoolterr­ein bevinden. Alleen tijdens de pauze mag deze eraf om een frisse neus te halen. Er mogen zich in de pauze niet meer dan 50 leerlingen tegelijk op het schoolerf bevinden. De leerkracht­en moeten erop toezien dat de leerlingen in groepen beurteling­s uit de klas gaan in de pauzes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname