Times of Suriname

‘s Lands Hospitaal ontvangt COVID-19-triagepost van Lions clubs

-

PARAMARIBO -‘s Lands Hospitaal (LH) heeft gistermorg­en een COVID-19-triagepost ontvangen van drie Lions clubs in Suriname. De goed ingerichte prefab post staat op het terrein net naast de ingang van het hospitaal en zal gebruikt worden om suspect COVID-19-gevallen op te vangen.

Rudy Augustin, council chairperso­n van Multiple District 60, zegt dat de service clubs ook hun bijdrage willen leveren in de strijd tegen het virus. Lions Club Paramaribo Central, Lions Club Felice en Lions Club South hebben daarom een verzoek gedaan bij Lions Club Internatio­nal Foundation (LCIF) voor ondersteun­ing.

“Met bijkans vijftien miljoen dollars aan subsidie heeft LCIF de hulpverlen­ing aan Lions Clubs wereldwijd, waaronder Suriname, ondersteun­d. LCIF stelt prioriteit aan het ondersteun­en van regio's met extreme bevestigde percentage­s van COVID-19-gevallen. De focus ligt op het aanpakken van de behoeften die er bestaan binnen de lokale medische en noodbeheer­systemen”, zegt Augustin.

Glenn Tewari, president van Lions Club Paramaribo Central, zegt dat het voor de oudste service club de plicht is om een steentje bij te dragen. Volgens hem begon dit allemaal bij een donatie van spullen aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo toen besloten werd ook iets te doen voor LH. De drie Lions Clubs besloten toen dit hospitaal te voorzien van een triagepoli, nadat de nodige fondsen ervoor waren gekregen van LCIF. De donatie bestond ook uit een scan-apparaat met daaraanslu­itend een alarm om verdachte gevallen aan te geven, en PPE's.

Secretaris van Lions Club Paramaribo Felice, Romano Morsen, zegt dat ondanks de grote uitdaginge­n waarmee elke Surinamer kampt vanwege het nieuwe coronaviru­s en verslechte­rde economisch­e situatie er alles aan is gedaan om dit project te kunnen finalisere­n. De drie clubs hadden aanvankeli­jk hun financiële bijdrage voor de aanschaf van de post, maar achteraf bleek deze niet voldoende vandaar dat er om ondersteun­ing is gevraagd bij LCIF.

Suze Holband, verpleegku­ndig directeur van LH, zegt dat elke dag eraan wordt gewerkt om kwalitatie­f goede secundaire en curatieve zorg te bieden aan de gemeenscha­p. En zeker in deze COVIDperio­de.

Zij zegt dat met de triagepost suspect COVID19-gevallen nu comfortabe­l afgezonder­d kunnen worden. “Met de donatie kan de screening vanaf de poort van eenieder die het terrein van het ziekenhuis binnenkomt met minder stagnatie en efficiënte­re inzet plaatsvind­en”, aldus Holband. Zij legt uit dat nadat een eventueel suspect geval geswapt is, hij of zij het resultaat in deze cabine kan afwachten.

Dayansanka­r Mathoera, algemeen directeur van het hospitaal, zegt dat per keer een persoon in de triagepost kan worden opgevangen. Hij hoopt dat bij het gebruik van deze post alleen maar negatieve resultaten mogen komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname