Times of Suriname

SIFCO verbaasd over schrijven Visserscol­lectief

-

De Suriname Industrial Fisheries Cooperativ­e (SIFCO) is enorm verbaasd over het schrijven van het Visserscol­lectief omtrent de kandidatuu­r van de heer P. Sewdien voor het ministersc­hap LVV.

Ook over het feit dat FSA, waar zij ook lid van is, met de haren erbij wordt gesleept zit haar niet lekker. Het was de FSA die een brede inzameling­sactie had gehouden in de periode toen er slachtoffe­rs op zee vielen door piraterij. De FSA stond in de frontlinie tijdens het gevecht tegen de Chinese trawlers waar de bevolkings­visserij slachtoffe­r van zou worden. Niemand van het Visserscol­lectief durfde toen op de voorgrond te treden.

Het Visserscol­lectief weet dat Sewdien een kundige man is die de visserijse­ctor erg goed kent. Onder zijn bewind gaat er een strak vergunning­sbeleid gevoerd worden met sterke controle op naleving van de vergunning­svoorwaard­en. Dit is het belangrijk­ste punt dat de bevolkings­visserij, welke door Guyanezen gedomineer­d wordt, precies niet wil.

De heer Sewdien is zelf slachtoffe­r geworden van regering Bouterse met zijn eigen vergunning­en. Hoe zou hij met de vergunning­en gerommeld kunnen hebben? Bijna alle gevangen vis wordt naar Guyana gesmokkeld, waardoor Suriname de broodnodig­e exportdoll­ars misloopt. Dit is ook de reden waarom deze vissers geen VMS op hun boot willen. Zij willen niet gecontrole­erd worden.

Na hun eigen visgronden overbevist te hebben, willen zij nu ook andere gebieden betreden. De huidige minister heeft daar een stokje voor gestoken. Nu willen zij dat bij een nieuwe minister proberen.

De SIFCO vindt dit niet kunnen. We Ieven in een land waar er wet en recht geldt. Als het zo doorgaat, heeft ons nageslacht straks geen vis meer om te eten. Daarom wenst zij een kundige en krachtige minister op LVV.

Het bestuur van SIFCO.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname