Times of Suriname

Op 5 juli

-

PARAMARIBO – een hindoeïsti­sche feestdag wordt de laatste jaren in Suriname ook gevierd. valt altijd op de dag van volle maan (Purnima), in de maand Aashaadha van de hindoekale­nder, dit jaar op 5 juli. De symboliek hiervan is dat de maan indirect het licht van de zon op aarde laat schijnen, zoals de guru indirect het licht van ‘het innerlijke zelf’ op aarde manifestee­rt. Guru Purnima is de viering van het bestaan van alle guru’s (gerealisee­rde meesters) door alle tijden heen. Het is ook de dag dat Vyasa, de auteur van de Mahabharat­a werd geboren.

Op 5 juli 2020, de dag van Guru Purnima, is het bijzonder dat dit jaar zich ook een maansverdu­istering zal voordoen rond 01.00 uur in de ochtend, wanneer de verduister­ing het hoogste punt zal hebben bereikt. Dit zal de meest gunstige tijd zijn van de dag waardoor de ‘guru mantra’ chanten rond deze tijd heel veel goeds met zich meebrengt voor eenieder. Er wordt daarom door Steve Gierdharie een speciale editie van sacred chanting georganise­erd, waarbij om 01.00 uur op 5 juli 108 keren de guru mantra zal worden gereciteer­d. Voor deelname kan men inloggen via de zoom link: https:// zoom.us/j/8236105919­1. Een guru is iemand die onwetendhe­id wegneemt en wijsheid en kennis bijbrengt. Het woord guru is opgebouwd uit twee termen: gu (duisternis) en ru (licht). Het begrip guru wordt niet alleen gebruikt voor een spirituele leermeeste­r of een sterveling in het algemeen. Het refereert niet altijd aan de guru als mens. Het heilige boek van het Sikhisme, de Guru Granth Sahib, wordt binnen het Sikhisme ook als een guru beschouwd. De guru is een perfecte profeet of boodschapp­er van God waarin het licht van God volledig en zichtbaar verschijnt. De guru is hierbij in harmonie met het goddelijke. De guru, hoewel een mens in vorm, is goddelijk wat de ziel betreft. Naar buiten toe doet hij zich voor in menselijke vorm voor hen die behoefte hebben aan zichtbare en fysieke sturing. De verlichten­de guru’s vertegenwo­ordigen eigenlijk “het innerlijke zelf”. In Suriname wordt deze dag herdacht omdat men zich steeds meer bewust wordt van de guru-leerling traditie die binnen alle kunstvorme­n in het hindoeïsme heel hoog in het vaandel worden gedragen. De filosofie hierachter is dat als men de tradities kent van de kunstvorme­n, dan zal men in Suriname inzien dat er op verantwoor­dde en respectvol­le manier moet worden omgegaan met de overdracht hiervan. Guru Purnima is daarom ook de dag waarop de guru in de bloemetjes wordt gezet door de leerlingen. Het is de taak van de leerling om zijn of haar guru op deze speciale dag zoveel mogelijk te verwennen en tijd met elkaar door te brengen.

Er zijn ook andere niet-wetenschap­pelijke verklaring­en voor de betekenis van het woord. Eén lezing stelt dat gu staat voor gukhar, wat wereld betekent en ru voor rukhar, god. Een guru is volgens deze lezing iemand die de wereld van de goden kan binnentred­en en na terugkomst zijn wijsheid met de mensen deelt. Een guru is dus een voertuig om met de wereld van de goden in contact te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname