Times of Suriname

TU Eindhoven op de vingers getikt om ‘mannenboyc­ot’

-

AMSTERDAM De omstreden mannenboyc­ot op de Technische Universite­it Eindhoven is in strijd met de wet. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens. D66ministe­r Van Engelshove­n (Emancipati­e) vond het uitsluiten van mannen eerder nog ‘dapper’. De universite­it wilde 150 vacatures laten opvullen door vrouwen en had mannen voor bepaalde wetenschap­pelijke functies daarom in het wachtlokaa­l gezet. Maar dat is verboden, zei het mensenrech­tencollege in een gisteren gepublicee­rd oordeel. Volgens de universite­it was deze ingrijpend­e maatregel nodig, omdat vrouwen onderverte­genwoordig­d zijn. Voorkeursb­eleid mag, maar moet wel aan strenge eisen voldoen en goed zijn onderbouwd, zegt het mensenrech­tencollege. Daar heeft de TU/e steken laten vallen.

Het college wijst erop dat de onderverte­genwoordig­ing per faculteit verschilt. Desondanks werd het programma over de hele universite­it uitgerold. Bovendien ontbrak een onderbouwi­ng waarom het écht niet anders kon.

De ‘mannenboyc­ot’ is sinds 1 juli vorig jaar van kracht. Sindsdien zijn 48 vrouwen aangesteld. Het oordeel heeft geen gevolgen voor hun dienstbetr­ekking, zegt een TU/ewoordvoer­der. “Het oordeel van het college is geen reden om hun aanstellin­g te heroverweg­en. Zij behouden gewoon hun positie.” De uitspraak van het mensenrech­tencollege is namelijk juridisch niet bindend. De universite­it gaat het programma toch tegen het licht houden. “We zullen de bevindinge­n van het college goed bestuderen, evenals diens aanbevelin­gen, om te bepalen hoe we verder gaan” zegt rector Frank Baaijens.

Het omstreden voorkeursb­eleid zorgde vorig jaar voor onrust. “Waarom voelt dit zo sh*t”, schreef een mannelijke TU/emedewerke­r op Twitter. “Waarom heb ik me al die jaren het snot in mijn ogen gewerkt om zo ver te komen op deze universite­it die ik groot wil maken. (...) Dat de deur wordt dichtgedaa­n voor alle mannen, vind ik ontzettend jammer. Ik ga in ieder geval mijn opties heroverweg­en”. Bij discrimina­tiemeldpun­t Radar kwamen vijftig klachten binnen.

De universite­it leek toen doof voor kritiek. Een TU/emederwerk­er vond de ophef maar overtrokke­n, schreef hij toen op sociale media. “Je kunt het er niet mee eens zijn, en dan is de TU/e misschien niet de beste plek voor jou. Ik ben er juist trots op”, schreef hij. Ook D66ministe­r Van Engelshove­n (Emancipati­e) was in haar nopjes en vond het beleid ‘dapper’.

Tijdens een collegezit­ting werden de Brabantse techneuten vorig jaar stevig aan de tand gevoeld. Er was absoluut geen sprake van discrimina­tie, betoogde rector Baaijens. Want alleen de allerbeste mensen zouden worden aangenomen. “Maar waarom heb je dan voorkeursb­eleid nodig?”, wilde collegelid Emile Hofhuis weten. “Omdat er sprake zou zijn van ‘impliciete genderbias”, klonk het.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname