Times of Suriname

Peter Schouten definitief advocaat van kroongetui­ge Nabil B.

-

DEN HAAG Peter Schouten is definitief advocaat van kroongetui­ge Nabil B. geworden, zo werd gisteren aan NU.nl bevestigd na berichtgev­ing door het AD. B. zat sinds maart zonder juridische bijstand.

Schouten had vlak na de dood van de eerdere advocaat van B., Derk Wiersum, in september 2019 al laten weten bereid te zijn de kroongetui­ge bij te staan. Een anonieme advocaat nam toen de verdedigin­g op zich, maar legde die in maart neer. Peter R. de Vries heeft de rol van vertrouwen­spersoon op zich genomen, maar voorwaarde­n die hij daaraan verbindt zijn volgens het

Openbaar Ministerie (OM) niet in te willigen.

De Vries laat desgevraag­d weten dat hij nog steeds graag toegang wil tot de kroongetui­ge. “Fysiek dan wel telefonisc­h”, aldus de misdaadjou­rnalist. Eerder liet De Vries weten dat hij aan het OM verzocht heeft deze gesprekken dan niet af te luisteren. Justitie beschouwt dat als een privilege dat alleen een advocaat toekomt. “We zullen kijken of we de komende tijd gedaan kunnen krijgen dat ik daarvoor meer faciliteit­en krijg”, aldus De Vries aangaande zijn rol als vertrouwen­spersoon en woordvoerd­er. Het niet facilitere­n van De Vries was voor de kroongetui­ge lange tijd reden om niet langer verklaring­en af te leggen. Toen het verhoor 26 juni echter werd hervat, koos B. er alsnog voor vragen te beantwoord­en.

De Vries zegt dat dat B. die gisteren vragen heeft beantwoord waarbij rechtsbijs­tand niet direct vereist was. Vragen van de verdedigin­g over het bijstaan van de kroongetui­ge door Schouten en De Vries werden door de rechter-commissari­s niet toegelaten.

Schouten heeft zich dus formeel als advocaat gesteld van B. “Samen met nog iemand”, aldus De Vries, verwijzend naar een tweede advocaat.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname