Times of Suriname

Wilders: “Ik sta voor de rechter, maar bedreigers lopen vrij rond”

-

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders zei gisteren tijdens een zitting van het hof in Den Haag het onbegrijpe­lijk te vinden dat niet de radicalen die hem met de dood bedreigen in het beklaagden­bankje zitten, maar hijzelf. “Inmiddels sta ik vanwege mijn politieke mening al 10 jaar voor de rechter terwijl de islamitisc­he radicalen die fatwa’s over me hebben uitgesprok­en nog steeds vrij rondlopen. Het is moeilijk te bevatten.”

Wilders was wederom aanwezig bij de behandelin­g van zijn zaak. Hij kon af en toe een gaap tijdens het urenlange betoog van het OM niet onderdrukk­en. Hij vertelde de voorzitter van het hof dat hij een hele korte nacht had gehad, vanwege drukte in de Tweede Kamer en de lange debatten rond racisme en discrimina­tie. Hij benadrukte dat het debat daarover in de

Kamer moet worden gevoerd, en niet in de rechtbank.

Wilders staat terecht voor uitspraken die hij deed in maart 2014. Tijdens een bijeenkoms­t in maart van dat jaar stelde de politicus zijn publiek drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder “Minder! Minder!” als antwoord. Daarmee zette de PVV’er volgens het OM aan tot haat. De PVV’er is ervan overtuigd dat de beslissing om hem te vervolgen een politieke is. Volgens hem heeft toenmalig justitiemi­nister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap gehad om hem strafrecht­elijk aan te pakken en dat is wettelijk niet toegestaan. Zijn advocaten hebben meerdere documenten zoals e-mails ingebracht als bewijs daarvoor. Wilders vindt daarom dat de zaak de prullenbak in moet. “Het is politieke manipulati­e van de zuiverste soort”, aldus Wilders gisteren. “Ik hoop echt, wat u ook van mij vindt, dat u dit niet zal toestaan.”

Het ‘minder Marokkanen’proces van politicus Geert Wilders duurt “onevenredi­g” lang en er wordt “steeds verder afgedwaald van de kern van de zaak.” Dat zei de advocaat-generaal gisteren tijdens een zitting van het hof Den Haag in de langslepen­de zaak. Mogelijk is het einde nu in zicht: woensdag beslist het gerechtsho­f of er nog meer onderzoek nodig is, of dat er een datum voor de uitspraak in het strafproce­s komt.

Het Openbaar Ministerie zei gisteren - nogmaals - dat er „nooit, nooit, nooit” sprake is geweest van enige vorm van beïnvloedi­ng of bemoeienis vanuit het ministerie.

“De verwijten die de verdedigin­g aan het adres van het OM heeft gemaakt zijn zeer kwalijk. Het gaat om ongefundee­rde en ernstige verwijten.”

Als het hof aanstaande woensdag besluit dat er geen extra onderzoek nodig is en er geen aanvullend­e vragen zijn, krijgt de politicus de ruimte voor zijn laatste woord. Daarna wordt de zaak gesloten en laat het hof weten wanneer de uitspraak is.

In hoger beroep heeft het OM net als in eerste aanleg een geldboete van 5000 euro geëist. De rechtbank veroordeel­de Wilders in 2016 voor groepsbele­diging en het aanzetten tot discrimina­tie, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep.

(De Telegeraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname