Times of Suriname

Meer dan 48.000 nieuwe coronageva­llen in Brazilië

-

BRAZILIЁ Brazilië heeft meer dan 48 duizend nieuwe COVID-19besmetti­ngen geregistre­erd. Het gaat om een van de hoogste dagwaarden sinds de start van de coronapand­emie in het land. Bijna 1,5 miljoen Braziliane­n zijn nu al officieel besmet met het virus, volgens het Ministerie van Gezondheid in Brasília. Ook kwamen er 1.252 nieuwe sterfgeval­len bij, wat het totaal op 61.884 brengt.

Alleen in de Verenigde Staten liggen het aantal besmetting­en en overlijden­s hoger. Waarschijn­lijk liggen de cijfers in de realiteit nog veel hoger, want het land test zeer weinig. Wetenschap­pelijke studies en schattinge­n van organisati­es stellen dat er zeker zeven keer meer besmetting­en zijn dan tot nu toe bekend is. Er zouden ook dubbel zoveel overlijden­s zijn. Brazilië telt 210 miljoen inwoners, ongeveer 20 keer zoveel dus als België. President Jair Bolsonaro deed het coronaviru­s tot nu toe af als een ‘kleine griep’ en wou geen maatregele­n nemen om het virus te bestrijden. Nadat gouverneur­s en burgemeest­ers maatregele­n hadden afgekondig­d, werden die vaak recent weer versoepeld. De burgemeest­er van de stad Itabuna in de noordooste­lijke staat Bahia bijvoorbee­ld zei in een video dat winkels vanaf 9 juli weer opengaan, ‘sterven wie ook sterven mag’. Gisteren zwakte Bolsonaro overigens nog een wet af op het dragen van mondmasker­s op openbare plaatsen om de verspreidi­ng van het virus tegen te gaan. Volgens het staatsblad kondigde Bolsonaro de door het Congres goedgekeur­de wet wel af, de eerste over het dragen van mondmasker­s op nationaal niveau. Maar hij stelde zijn veto om verschille­nde artikels te weren, bijvoorbee­ld om mondmasker­s in winkels en kerken te verplichte­n.

In verschille­nde staten is het dragen van mondmasker­s desondanks al wekenlang verplicht, maar dat gebeurde via decreten van gouverneur­s. (HLN)

 ??  ?? Nabestaand­en van COVID19sla­chtoffers wonen een uitvaart bij aan een massagraf in Manaus. (Foto: HLN)
Nabestaand­en van COVID19sla­chtoffers wonen een uitvaart bij aan een massagraf in Manaus. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname