Times of Suriname

Proces in Turkije tegen verdachten moord Khashoggi begonnen

-

TURKIJE - Het proces tegen twintig Saoedische verdachten die worden beschuldig­d van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi is gisteren in de Turkse stad Istanbul begonnen. Khashoggi werd in 2018 in het consulaat van SaoediArab­ië in Istanbul gedood. Het proces vindt bij verstek plaats, omdat de verdachten niet aanwezig zijn. De hoofdverda­chten zijn het vroegere hoofd van de Saoedische inlichting­endienst Ahmed al-Asiri en de vroegere adviseur van het koningshui­s Saud al-Qahtani. Zij worden beschuldig­d van het opzetten van moord met voorbedach­ten rade ‘met monsterlij­ke bedoelinge­n’. Volgens de aanklagers hebben Al-Asiri en Al-Qahtani de operatie geleid.

Khashoggi werd gedood toen hij op het consulaat iets kwam regelen voor zijn aanstaande huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz. De journalist schreef onder meer voor The Washington Post regelmatig kritische columns over Saoedi-Arabië. Hij werd opgewacht, gedood en in stukken gesneden. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Cengiz woont vrijdag het proces bij, evenals de speciale VN-rapporteur voor buitengere­chtelijke executies Agnès Callamard. Zij concludeer­de destijds dat er geloofwaar­dige aanwijzing­en waren dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman persoonlij­k verantwoor­delijk zou kunnen zijn voor de moord. Iets wat de kroonprins ontkent. Cengiz zei dat ze hoopte dat het proces de plek van het lichaam van Jamal, het bewijs tegen de moordenaar­s en het bewijs van de mensen achter de gruwelijke moord aan het licht brengt.

“Ik zal alle juridische wegen blijven bewandelen om Jamals moordenaar­s ter verantwoor­ding te roepen en ik zal niet rusten totdat we gerechtigh­eid krijgen voor Jamal”, zei ze voor het proces tegen het Franse persbureau AFP.

Saoedi-Arabië heeft in december acht mensen berecht, van wie er vijf tot de dood zijn veroordeel­d. Al-Qahtani en Al-Asiri werden vrijgespro­ken. (De Telegraaf)

 ??  ?? Jamal Khashoggi. (Foto: De Telegraaf)
Jamal Khashoggi. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname