Times of Suriname

Macron benoemt Jean Castex tot nieuwe premier van Frankrijk

-

FRANKRIJK - De Franse president Emmanuel Macron heeft Jean Castex benoemd tot de opvolger van de opgestapte eerste minister Édouard Philippe. De voormalige ambtenaar werd door insiders al getipt als mogelijke opvolger van Philippe, die gisteren met zijn regering aftrad.

De 55-jarige Castex voerde de laatste tijd de regie over de versoepeli­ngen van de Franse maatregele­n tegen het coronaviru­s. Hij zat eerder onder meer in het parlement van het departemen­t Pyrénées-Orientales en dat van de regio LanguedocR­oussillon en was burgemeest­er. Ook was hij voorzitter van het Nationaal Sportagent­schap. Castex is lid van de centrumrec­htse partij LR en daarvoor van de voorganger van die partij, de UMP.

Persbureau Bloomberg schrijft dat de benoeming van de onbekende nieuwkomer Castex veelzeggen­d is. Macron zou met Castex iemand hebben gekozen die hem niet zal uitdagen en hem niet zal overschadu­wen. De nu opgestapte Philippe schoot Macron onlangs in de popularite­itspeiling­en voorbij.

Castex moet een nieuw kabinet gaan samenstell­en. Dat moet onder meer invulling geven aan de milieu- en klimaather­vormingen die Macron eerder deze week aankondigd­e. Macron deed dat na een gevoelige nederlaag bij de gemeentera­adsverkiez­ingen zondag. Daarbij verloor zijn liberale partij LREM veel kiezers aan de groene EELV.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Édouard Philippe. (Foto: De Telegraaf)
Édouard Philippe. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname