Times of Suriname

Politiekor­psen VS stoppen met mug shots om ‘vooroordel­en’

-

VS - In de strijd tegen racisme en vooroordel­en wil het politiekor­ps van San Francisco geen foto’s van kersverse arrestante­n meer vrijgeven. Steeds meer Amerikaans­e media zien af van publicatie van deze zogenoemde mug shots.

Volgens de politie van San Francisco versterken de portretfot­o’s voor het politiedos­sier vooroordel­en over huidskleur. Alleen als de openbare veiligheid op dat moment in het geding is, wordt er een uitzonderi­ng gemaakt. Naar verluidt was het korps een van de eerste die foto’s van gearrestee­rde personen neemt, al sinds midden negentiend­e eeuw.

The New York Times wijst erop dat politie en media al ruim een eeuw samenwerke­n bij de verspreidi­ng van de mug shots. Het is een praktijk zo oud als de mug shot zelf, aldus de krant: het publiceren van een onflatteuz­e closeup van iemands gezicht en profiel, genomen op een van de slechtst mogelijke momenten. Ook een groeiend aantal media doet niet meer aan mug shots. Een eerste stap was de publicatie­stop van rijen mug shots die niet bij een nieuwsberi­cht horen. Sommige media willen uitsluiten­d nog zo’n foto tonen als de persoon bijvoorbee­ld gevaarlijk is en wordt gezocht.

De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname