Times of Suriname

Turkse rechter stuurt Amnesty-voorman Kilic 6,5 jaar de cel in

-

TURKIJE - De Turkse mensenrech­tenactivis­t Taner Kilic heeft 6,5 jaar celstraf gekregen. De erevoorzit­ter van de Turkse afdeling van Amnesty Internatio­nal is veroordeel­d wegens banden met de in Turkije verboden Gülenbeweg­ing. Hij spreekt de beschuldig­ingen tegen.

Kilic werd met tien anderen in juli 2017 opgepakt toen hij een workshop op een eiland bij Istanbul bijwoonde. De Turkse autoriteit­en brachten die training in verband met de couppoging tegen president Erdogan in de zomer van het voorafgaan­de jaar. De uitgeweken geestelijk­e Gülen werd aangewezen als brein achter die poging tot machtsover­name. In de afgelopen jaren zijn tienduizen­den mensen in Turkije opgepakt op verdenking van sympathie voor en steun aan Gülen.

De Duitser Peter Steudtner, die de training destijds gaf en ook werd gearrestee­rd, is gisteren vrijgespro­ken wegens gebrek aan bewijs. De arrestatie van de Duitser zette de Turks-Duitse relatie drie jaar geleden zwaar onder druk. Ook de Zweedse cursusleid­er gaat vrijuit. Maar

Kilic en twee andere Turkse verdachten kregen celstraffe­n wegens lidmaatsch­ap van een terroristi­sche organisati­e. De overige vijf Turkse verdachten werden vrijgespro­ken. Amnesty Internatio­nal spreekt van een politiek proces, waarin alle aanklachte­n afdoende weerlegd zijn. “Er is geen enkel bewijs dat Kilic lid is van een terroristi­sche organisati­e”, zegt een Nederlands­e Amnestywoo­rdvoerder. “Ik sta te trillen van woede. Dit is enkel en alleen omdat hij een mening verkondigt die de Turkse overheid niet zint.” (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname