Times of Suriname

Premier League lonkt plots voor Cocu

-

VOETBAL - Derby County lijkt op het juiste moment in vorm: de 0-1 winst bij Preston North End was woensdagav­ond alweer de vijfde overwinnin­g op rij in de Championsh­ip. Sinds kerst presteert geen enkele club zelfs beter dan het team van manager Phillip Cocu. The Rams zijn, met nog zes wedstrijde­n te gaan, op een zevende plaats terug te vinden en op slechts één punt van een plek om de playoffs voor promotie naar de Premier League. Cocu maakte in zijn eerste seizoen bij Derby County al het nodige mee. Zijn aanvoerder Richard Keogh werd in de eerste seizoenshe­lft ontslagen na een verkeerson­geluk met drank op en basiskrach­t Andre Wisdom werd afgelopen weekeinde neergestok­en bij een brute roofoverva­l. De verdediger is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. “Na de sportmaalt­ijd kwam Andre binnen, net ontslagen uit het ziekenhuis. Iedereen klapte en je zag de ontlading in het team”, vertelt Cocu vrijdag in het Algemeen Dagblad.

“Deze jongen staat midden in de groep, is fantastisc­h met de jonge talenten. De wedstrijd hebben ze echt voor hem gewonnen. Iedereen kon iets extra’s brengen”, doelt Cocu op het midweekse duel met Preston North End. Het is allesbehal­ve een makkelijk eerste seizoen voor de voormalige trainer van onder meer PSV. Rond kerst stond Derby County op een zeventiend­e plaats en in januari dreigde puntenaftr­ek na een Financial Fairplay-straf. En dat allemaal na een seizoen waarin men onder leiding van Frank Lampard net naast promotie naar de Premier League greep. “Door alle gebeurteni­ssen is de groep heel hecht geworden”, legt Cocu uit. “En spelers begrijpen steeds beter hoe we willen spelen. Verzorgd, opbouw van achteruit. Zo een beetje elke wedstrijd zijn vijf van de elf basisspele­rs talenten uit de eigen jeugd. Afgelopen zomer koos de club bewust voor die koers en het was een reden waarom ik ben ingestapt. Maar een dergelijk project heeft logischerw­ijs wel tijd nodig.” Niet onbelangri­jk: de winterse komst van Wayne Rooney, afkomstig van het Amerikaans­e

DC United. “34 jaar, Rooney, maar nog steeds in staat het verschil te maken”, beaamt de Nederlande­r.

Cocu heeft inmiddels na veertig duels dezelfde tussenbala­ns als Lampard vorig jaar. De nu manager van Chelsea leidde Derby County naar de playoffs en daar lijkt men onder leiding van Cocu ook hard op weg naar. “Maar wij zijn er nu nog lang niet, hoor”, benadrukt Cocu. “We krijgen nog vijf teams uit de top zes. Maar door onze comeback gaan we die duels nu spelen met louter positieve druk.” Derby County speelt zaterdag in eigen huis tegen Nottingham Forest, dat zeven punten meer heeft en een vierde plaats inneemt. (VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname