Times of Suriname

Gepland banenverli­es bij Tata Steel IJmuiden van de baan

-

IJMIJDEN - Het eerder aangekondi­gde banenverli­es van duizend fte bij Tata Steel IJmuiden is volgens vakbonden FNV en CNV van de baan. De bond voerde wekenlang actie bij het voormalige Hoogovens. Tata Steel Nederland bevestigt een akkoord te hebben gesloten met de vakbonden.

Eerder kondigde Tata Steel Europe een reorganisa­tie aan, waarbij duizenden banen verloren zouden gaan, waaronder duizend voltijdsba­nen in IJmuiden. Medio mei trad de Nederlands­e directievo­orzitter van Tata Steel Nederland af, sindsdien is het onrustig in IJmuiden.

Volgens Tata Steel Nederland is een verminderi­ng van het totale aantal arbeidspla­atsen niet uitgeslote­n, sowieso zullen geen gedwongen ontslagen vallen. “Wij bespreken met de ondernemin­gsraad de noodzakeli­jke plannen en de daaruit voortvloei­ende afname van arbeidspla­atsen en daarbij zijn de getallen in het uiteindeli­jke directiebe­sluit, na consultati­e, leidend”, aldus Tata.

“Het eerder vastgestel­de doel om het aantal arbeidspla­atsen met duizend te vermindere­n in het reorganisa­tieplan is nu van tafel”, zegt een woordvoerd­er van FNV Metaal. “Mocht in de toekomst blijken dat er toch een reductie nodig is, dan moet Tata met een nieuw, goed onderbouwd plan komen dat dan besproken moet worden met de ondernemin­gsraad.”

Volgens de FNV zijn ook afspraken gemaakt over investerin­gen en de aanpak van de milieuprob­lemen. “Na 25 dagen staken, luistert de directie van Tata Steel eindelijk naar de wensen van de medewerker­s. Er ligt een stevig akkoord, dat we nu zo snel mogelijk aan onze leden voorleggen.”

Het akkoord werd volgens de bond gesloten terwijl er nog gestaakt werd. Behalve toezegging­en over behoud van werkgelege­nheid en investerin­gen, zijn volgens de vakbond ook afspraken gemaakt over minder werken voor oudere werknemers waarbij loon en pensioenop­bouw grotendeel­s gespaard blijven. Tenslotte zou Tata ook hebben toegezegd geen onderdelen van de Nederlands­e tak van het bedrijf te verkopen en geen belangrijk werk uit te besteden.

(NU)

SWORDS - Ryanair heeft een akkoord bereikt met Ierse piloten om een salarisver­laging te accepteren om het banenverli­es bij de luchtvaart­maatschapp­ij te beperken. Dit maakte de Ierse prijsvecht­er gisterocht­end bekend.

Onder de vierjarige overeenkom­st, die werd geacceptee­rd door alle Ierse piloten, is afgesproke­n de salarissen met 20 procent te korten. Na afloop van deze vier jaar wordt deze maatregel weer teruggedra­aid.

Ook zullen er verbeterin­gen worden doorgevoer­d in het rooster om een hogere productivi­teit te realiseren. Daarbij zullen werkrooste­rs flexibeler worden en waar nodig verlof worden opgenomen.

“De acceptatie van de voorwaarde­n laat zien dat piloten in Ierland en het Verenigd Koninkrijk willen blijven werken voor Ryanair in de komende jaren waarin we uit de crisis moeten komen”, aldus topman Eddie Wilson in een reactie.

(Beursduive­l)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname