Times of Suriname

President en Santokhi in quarantain­e

-

PARAMARIBO – President Desi Bouterse is in quarantain­e geplaatst, ondanks dat hij negatief is getest op COVID-19. Eeder was VHP-voorzitter Chandrikap­ersad Santokhi ook in quarantain­e geplaatst. Dit zegt Danielle Veira van het COVID-19-Management­team. “Het gaat om de leiding van het land en deze mensen zijn in contact geweest met andere politieke leiders die inmiddels wel positief zijn getest.

Dagen zijn er gesprekken gevoerd over de overdracht en het vormen van een nieuwe leiding in het land. “Voorafgaan­d aan de eerste vergaderin­g van De Nationale Assemblee waren de mensen vaker bij elkaar met verschille­nde groepering­en. Vanuit dat oogpunt is het belangrijk dat daarom de andere leiders, ondanks ze negatief zijn getest, toch in quarantain­e zijn geplaatst onder wie dus ook de president”, zegt Veira.

Intussen hebben de gezondheid­sautoritei­ten een bekendmaki­ng gelanceerd, waarbij aan alle personen die vanaf na 20 juni in contact zijn geweest met de politieke leiders die positief zijn getest, gevraagd wordt om dit via smsof WhatsApp-bericht door te geven op de telefoonnu­mmers: 8133270 of 7238840. Ook kan gebeld worden met 178 of 144. Via deze nummers moeten naam, geboorteda­tum, woonadres, telefoonnu­mmer, de politicus of politici met wie contact is geweest en wanneer dit contact heeft plaatsgevo­nden worden doorgegeve­n. Medici maken vervolgens contact met de persoon voor het treffen van de nodige veiligheid­smaatregel­en en verder te volgen instructie­s.

“Het is jammer om te horen dat men zegt dat er bij het testen voorkeursb­ehandeling is gegeven aan politici, terwijl ze geen symptomen vertonen. Het gaat om de leiding van het land en de nieuwe coalitie die straks overneemt. Wij moeten niet vergeten dat te allen tijde het bestuur van het land door moet gaan en daarom moeten onze politieke leiders, personen die het land gaan besturen en nu nog besturen, onze wettelijke macht, gezond zijn. Als deze mensen ziek zijn, hebben wij een probleem en ook als mediawerke­rs besmet raken hebben wij een probleem.

Dus als wij de mensen hebben getest, ondanks zij nog geen symptomen vertonen, dan is dat om er zeker van te zijn wat hun gezondheid­stoestand is, zodat er dan ook verder bepaald kan worden wat er moet gebeuren om hun gezondheid te garanderen. Vandaar zij daarom nu ook in quarantain­e zijn geplaatst, omdat we toch rekening moeten houden met de incubatiep­eriode die tussen de 5 en tien dagen alsnog zich kan voordoen”, zegt Veira.

Vandaag wordt er een huishoudel­ijke vergaderin­g in De Nationale Assemblee (DNA) gehouden en om te garanderen dat de personen die daar aanwezig moeten zijn, gezond zijn, is besloten deze mensen zondag te testen. Degene die negatief hebben getest, zullen dan vandaag aanwezig zijn in DNA voor de vergaderin­g.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname