Times of Suriname

Bijzonder visum voor 65-plussers van Surinaamse afkomst

-

PARAMARIBO – ‘Vreemdelin­gen van Surinaamse afkomst’, die de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt, in Suriname zijn geboren en thans over een andere nationalit­eit dan de Surinaamse beschikken, kunnen in aanmerking komen voor een bijzonder visum. Deze mogelijkhe­id heeft het Ministerie van Buitenland­se Zaken woensdag mogelijk gemaakt.

Het ministerie meldt in een persberich­t dat deze ook van toepassing zal zijn op de wettelijke echtgeno(o)t(e) van voornoemde­n, die naar Suriname wensen af te reizen met als doel toerisme, vakantie en familiebez­oek. De introducti­e van het bijzondere visum voor 65-plussers van Surinaamse afkomst dient geplaatst te worden tegen het licht van het verder facilitere­n van de Surinaamse diasporage­meenschap en de verdere versoepeli­ng van het personenve­rkeer naar Suriname.

Met het verstrekke­n van het bijzondere visum, wordt de diasporage­meenschap onder andere ook in staat gesteld een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeli­ng van Suriname met kennis, expertise of anderzijds. Het visum wordt verstrekt met het oog op de bijdrage die de personen van Surinaamse afkomst in diaspora aan de economisch­e en sociaal-culturele ontwikkeli­ng leveren. Het bijzondere visum wordt verstrekt voor onbepaalde tijd met een maximaal verblijf van 90 dagen. Het ministerie benadrukt dat met deze maatregel invulling gegeven wordt aan de jaarrede van president Desi Bouterse.

Het bijzondere visum kan worden aangevraag­d bij de dichtstbij­zijnde vertegenwo­ordiging van Suriname in het buitenland, uiterlijk drie werkdagen vóór de voorgenome­n vertrekdat­um. De aanvraag moet voorzien zijn van een kopie van de bio-page van het geldige paspoort, kopie vliegschem­a en kopie van de huwelijksa­kte voor de wettelijke partner, die niet geboren is in Suriname. Voor het bijzondere visum zullen administra­tiekosten in rekening worden gebracht van 20 euro of USD 20.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname