Times of Suriname

Verkiezing­en in Dominicaan­se Republiek van start ondanks coronapiek

-

DOMINICAAN­SE REPUBLIEK - Ondanks een piek in het aantal coronabesm­ettingen zijn in de Dominicaan­se Republiek gisteren de stemlokale­n geopend voor de presidents­en parlements­verkiezing­en. Eerder werd de stembusgan­g nog uitgesteld omwille van de pandemie.

“Maak gebruik van jullie stemrecht, met respect voor de afstandsre­gels”, zo verklaarde voorzitter Julio Cesar

Castanos van de kiescommis­sie de stembusgan­g voor geopend. Zo’n 7,5 miljoen mensen zijn stemgerech­tigd. Bij de presidents­verkiezing­en hebben zich twee favorieten aangediend: zowel de 52-jarige Luis Abinader van oppositiep­artij Dominicaan­se Revolution­aire Partij als de 59-jarige Gonzalo Castillo van de Dominicaan­se Bevrijding­spartij worden als centrumlin­ks bestempeld. Castillo behoort tot de partij van uittredend president Danilo Medina, die na twee mandaten van vier jaar niet meer kan opkomen. Het is echter Abinader die de leiding nam in de peilingen voorafgaan­d aan de verkiezing­en. Haalt geen enkele kandidaat een meerderhei­d, dan volgt op 26 juli een tweede ronde.

Ook op de Dominicaan­se Republiek zijn in maart lockdownma­atregelen ingevoerd, maar dat heeft de opmars van het coronaviru­s niet gestuit. Het noopte de autoriteit­en de eerst op 17 mei geplande verkiezing­en uit te stellen. Zaterdag telden de autoriteit­en 1.036 nieuwe besmetting­en, een recordaant­al sinds de pandemie in maart de toeristisc­he trekpleist­er in de Caraïben bereikte. De autoriteit­en telden tot dusver 36.184 gevallen en 786 overlijden­s.

(HLN)

 ??  ?? Stembureau personeel aan het werk. (Foto: HLN)
Stembureau personeel aan het werk. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname