Times of Suriname

Britse acteur Earl Cameron overleden

-

Earl Cameron, die gezien wordt als de eerste zwarte filmster in GrootBritt­annië met een succesvoll­e carrière, is op 102-jarige leeftijd overleden.

Cameron overleed met zijn vrouw en andere familieled­en aan zijn zijde, schrijft The Guardian.

De acteur werd in 1917 geboren in Bermuda en verhuisde in 1939 naar Groot-Brittannië. Twee jaar later had hij een rolletje in een toneelstuk, waarna andere theaterrol­len volgden. Cameron had zijn eerste grote rol in een film na de Tweede Wereldoorl­og in Pool of London (1951).

In die film speelde hij Johnny, een jonge matroos die te maken krijgt met racisme en een relatie krijgt met een witte vrouw. “Het was de eerste Britse film waarin zo’n gemengde relatie te zien was”, zei Cameron in 2017 in een interview. “Maar voor mij voelde het heel natuurlijk. Het voelde als het echte leven.”

De acteur had het moeilijk

in de ‘witte’ filmindust­rie, vertelde hij in datzelfde interview. Een hoofdrol zat er niet in, tenzij in een script gespecific­eerd was dat een rol speciaal voor een zwart persoon bedoeld was. “Ik kreeg voornameli­jk kleine rollen, en dat was erg frustreren­d. Niet alleen voor mij, maar ook voor andere zwarte acteurs. Het was lastig voor ons om een rol van betekenis te kunnen spelen.”

In 1964 had Cameron een bijrol in

James Bondfilm Thunderbal­l en in 1964 was hij te zien in Guns of Batasi. Verder had hij bijrollen in The Queen en Inception en verscheen hij in televisies­eries, zoals The Dark Man, een drama over een taxichauff­eur die immigrant was.

Cameron werd in 2009 onderschei­den met een Britse ridderorde. Hij trouwde twee keer. Zijn eerste vrouw Audrey overleed in 1994. In datzelfde jaar trouwde hij met Barbara.

(NU/Foto:Daily Star)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname