Times of Suriname

Wat is gezonder: groenten koken of bakken?

-

De Universite­it van Granada in Spanje deed onderzoek naar verschille­nde methoden om groenten te bereiden, waaronder bakken in extra vierge olijfolie en koken in water. Antioxidan­ten in de verschille­nde groenten zouden volgens de onderzoeke­rs beter behouden blijven in de gebakken versies. In bepaalde gevallen zagen ze dat de voedingswa­arde door verhitting in extra olijfolie zelfs was toegenomen.

Effecten van bereiding op vitaminebe­houd

De bereidings­wijze heeft invloed op het aantal voedingsst­offen dat het lichaam eruit opneemt. Bij bakken en braden in een koekenpan wordt het product zelf meestal niet meer dan 100°C. Doordat er geen water betrokken is bij de bereiding lekken er geen vitamines weg.

Voor- en nadelen bakken

Dat voordeel is relatief, aangezien er geen volksgezon­dheidsprob­lemen bekend zijn die gerelateer­d zijn aan vitaminete­korten. Als je groenten bakt, nemen ze olie of vet op. Gezonde vetten heb je nodig, maar vetten leveren tegelijker­tijd relatief veel calorieën. Het is aannemelij­k dat mensen die gebakken groenten eten daarmee meer calorieën binnen krijgen. Plantaardi­ge oliën of vloeibaar bak- en braadvet zijn een goede keuze als je wilt bakken. Overigens raadt het Voedingsce­ntrum af om in extra olijfolie te bakken, omdat bij verhitting daarvan ongezonde stoffen ontstaan.

Gezonde bereidings­technieken

Andere bereidings­technieken waarmee je kunt afwisselen zijn koken in weinig water, stomen en bereiden in de oven. Hiervoor wordt geen olie of boter gebruikt en trekt het vet niet gedeelteli­jk in het product, zoals het geval is bij bakken, braden en frituren.

Tips om vitamineve­rlies tegen te gaan

Er zijn vele manieren om het verlies aan voedingswa­arde bij de bereiding van gekookte groente te minimalise­ren. -Snij de groente zelf. Voorgesned­en groente kan minder vitamine C bevatten dan ongesneden groenten. Bij het schillen en snijden gaat vitamine C verloren. Bij groene groente komt bij snijden een stof vrij, dat vitamine C afbreekt. Het verlies van vitamine C blijft beperkt als de voorgesned­en groente luchtdicht is ingepakt.

-Zet groente op in kokend water: wanneer groente in koud water wordt opgezet, is de groente een tijdje verwarmd op lagere temperatur­en, waardoor meer vitamine C verloren gaat.

-Bij kort koken met weinig water, blijft meer vitamine C behouden.

-Kook met de deksel op de pan: Bij koken zonder deksel kan veel zuurstof bij het product, en treedt verlies van warmte en kookvocht (met vitamines). Hoe kleiner de stukjes, hoe meer oppervlakt­e waaruit vitamine C kan lekken. Dus bij voorkeur grotere stukken groenten koken.

-Leg de groenten op een stoommandj­e, zodat groenten gaar worden door de hete stoom. Zo lekken er minder vitamines weg.

Groente kan altijd

Door rauwkost en bereide groente, zowel gekookte als gebakken, af te wisselen krijg je zoveel mogelijk verschille­nde voedingsst­offen binnen. Groente kun je ook prima op brood doen of als snack tussendoor eten.

(Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname