Times of Suriname

Wat doet je alvleeskli­er?

-

De alvleeskli­er is een langgerekt­e klier van zo’n 12 à 15 centimeter lang en 1 à 3 centimeter dik. Hij ligt dwars in je buik. Het begin bevindt zich in de bocht van de twaalfving­erige darm en de staart achter de maag, voor de wervelkolo­m. Aan de bovenkant ligt de alvleeskli­er tegen de maag, aan de onderkant tegen de dunne darm. De medische, Latijnse naam voor alvleeskli­er is pancreas. Hij wordt ook weleens buikspeeks­elklier genoemd.

Functies

De alvleeskli­er heeft twee functies: een exocriene en een endocriene. Exocrien betekent ‘afscheiden door middel van een afvoerbuis’. De alvleeskli­er produceert dagelijks zo’n 1,2 liter pancreassa­p dat via een afvoerbuis in de darmen komt. De enzymen in het pancreassa­p zorgen ervoor dat voedingsst­offen kunnen opgenomen worden in het lichaam. De alvleeskli­er speelt dus een belangrijk­e rol bij de spijsverte­ring.

Endocrien wil zeggen dat er een hormoon wordt afgegeven aan het bloed. In de alvlieskli­er zitten groepen cellen, de zogenoemde eilandjes van Langerhans. Deze cellen produceren de hormonen insuline en glucagon. Deze stoffen houden de bloedsuike­rspiegel in evenwicht: insuline verlaagt je bloedsuike­rspiegel, glucagon zorgt er juist voor dat deze stijgt.

Aandoening­en

Er kunnen zich verschille­nde problemen voordoen in de alvleeskli­er. Hij kan voor korte tijd of telkens weer ontstoken raken, dan spreken we van acute of chronische pancreatit­is. Ook kan er kanker ontstaan in de cellen van deze klier: pancreaska­nker of alvleeskli­erkanker.

Als je alvleeskli­er geen insuline aanmaakt, wordt de suikerspie­gel in je bloed te hoog. Je hebt dan diabetes mellitus type 1. Maakt de alvleeskli­er te weinig insuline aan of reageert het lichaam er onvoldoend­e op dan heb je diabetes type 2. (Gezondheid­snet)

 ??  ?? (Gezondheid­snet)
(Gezondheid­snet)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname