Times of Suriname

VP: “Oost-Suriname is nu COVID-19 hotzone”

-

PARAMARIBO - “Oost-Suriname is momenteel een hotzone vanwege een groei van COVID-19-cases op diverse locaties aan deze grens. Een andere reden is de sterke stijging van besmette gevallen in Frans-Guyana”, zei vicepresid­ent Ashwin Adhin zondag in een tv-toespraak. Hij benadrukt dat alle maatregele­n die van kracht zijn in het land voor Oost-Suriname van kracht blijven. “Ik benadruk dat er dus geen aanpassing­en komen in de hotzone Oost-Suriname”, zegt Adhin.

De maatregele­n blijven gelden voor alle dorpen in het grensgebie­d in OostSurina­me. De scholen in dat gebied blijven gesloten. Ook het binnenland­se luchtverke­er van en naar OostSurina­me zal per direct afgesloten worden voor het gebied Stoelmanse­iland tot en met Antonio do Brinco. “Verder wil ik hierbij nogmaals benadrukke­n dat oversteken van en naar de buurlanden verboden is. De grenzen blijven gesloten”, zegt Adhin. Hij legt verder uit dat hotzones gebieden zijn waar een explosieve groei van besmette gevallen van COVID-19 zijn. Momenteel is er vooral een grote toename in gevallen in Moengo en Albina en in het Tapanahony­gebied, het zuidoostel­ijke deel van het land.

“De nieuwe clusters van besmetting­en uit dit gebied zijn inmiddels in beeld gebracht en ook de oude clusters van besmetting­en zijn in beeld bij de gezondheid­sautoritei­ten.

Hoewel er nog steeds nieuwe clusters ontstaan, is een aantal clusters aan het verdwijnen. Paramaribo was voor wat betreft de uitbraak van de afgelopen weken een zogenaamde hotzone en is nu aan het afkoelen. In het oosten neemt een andere zogenaamde hotzone steeds verder toe, maar het medisch team geeft echter aan, de zaak onder controle te hebben. Dat wil overigens niet zeggen dat ons doel verandert. De focus blijft onverminde­rd het waarborgen van de algemene gezondheid”, zegt Adhin.

Hij benadrukt dat de eigen verantwoor­delijkheid van eenieder nog steeds als belangrijk­ste factor zal blijven gelden. “Het nemen van eigen voorzorgsm­aatregelen blijft van kracht. Draagt uw mond- en neusbedekk­ing wanneer u uit huis gaat, wast u regelmatig uw handen, houdt u 1,5 meter afstand van anderen en bouwt u voortduren­d uw weerstand op”, besluit de vicepresid­ent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname