Times of Suriname

Bedevaartg­angers Mekka moeten mondkapje op

-

SAUDI ARABIЁ De weinige islamitisc­he pelgrims die de bedevaart naar de heilige Saoedische steden Mekka en Medina dit jaar nog kunnen maken, zullen daarbij een mondkapje moeten dragen in verband met de coronapand­emie.

Ook mogen er geen mensenmass­a’s ontstaan en moeten gelovigen minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden. De regels gelden niet alleen bij gebed en bezoek aan heilige plaatsen maar ook in restaurant­s en tenten, aldus het Saoedische centrum voor de preventie en bestrijdin­g van epidemieën.

Vorig jaar namen nog bijna 2,5 miljoen pelgrims deel aan de bedevaart, hadj genaamd. Van hen kwamen er 1,8 miljoen niet uit Saoedi-Arabië. Vanwege de uitbraak van het zeer besmetteli­jke nieuwe coronaviru­s heeft het koninkrijk het aantal toegestane pelgrims drastisch verlaagd. Duizend gelovigen, die onder de 65 jaar moeten zijn en niet vanuit het buitenland mogen komen, wordt toegestaan mee te doen aan de hadj, die eind deze maand begint.

Vanwege het coronaviru­s gelden er nog meer hygiënereg­els. Zo mogen de pelgrims de Zwarte Steen in de Grote Moskee van Mekka niet aanraken. Ook mogen bedevaartg­angers geen persoonlij­ke gebruiksvo­orwerpen als kleding, handdoeken en mobiele telefoons met anderen delen. De bussen mogen slechts halfvol zijn.

Met meer dan 209.000 geregistre­erde besmetting­en en bijna 2000 doden is SaoediArab­ië een van de zwaarst getroffen landen in het MiddenOost­en. Zondag meldde het land 3600 nieuwe vastgestel­de besmetting­en. De regering is de beperkende maatregele­n tegen het virus desondanks aan het versoepele­n. (De Telegraaf)

 ??  ?? Moslims lopen rond de Ka’aba. (Foto: WNL)
Moslims lopen rond de Ka’aba. (Foto: WNL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname