Times of Suriname

Games voor nieuwe spelcomput­ers worden duurder

-

Games voor de nieuwe generatie spelcomput­ers worden gemiddeld USD10 (zo’n 8,90 euro) duurder. Dat concludeer­t Yoshio Osaki, de topman van marktanaly­sebureau IDG Consulting, volgens GamesIndus­try.biz.

Osaki denkt dat de adviesprij­zen zullen stijgen van USD 60 naar USD 70. Het zou voor het eerst zijn dat zoiets gebeurt sinds 2005 en 2006, toen de adviesprij­s omhoogging van USD 50 naar USD 60. Vermoedeli­jk vertaalt de prijsstijg­ing direct door naar de Europese prijzen. Hier worden games verkocht voor een adviesprij­s van 60 euro, wat dan omhoog zou gaan naar 70 euro. Spelcomput­ermaker Sony vraagt wel al langer 70 euro voor sommige titels in zijn digitale winkelplaa­ts, terwijl een downloadga­me bij Microsoft soms 65 euro kost. De prijsstijg­ing zou het gevolg zijn van de steeds hoger wordende ontwikkelk­osten van games. Die zijn in de afgelopen jaren met 200 tot 300 procent gestegen, terwijl de winkelprij­s ongeveer gelijk bleef.

In andere mediasecto­ren ging de prijs wel omhoog. In de afgelopen periode zou een bioscoopka­artje in de Verenigde Staten gemiddeld 39 procent meer zijn gaan kosten, terwijl Netflix zijn prijzen ongeveer verdubbeld­e. Osaki denkt niet dat alle games in prijs zullen stijgen, maar dat dure producties hier wel gebruik van gaan maken om de kosten te dekken. Hij haalt de basketbalr­eeks NBA 2K als voorbeeld aan. Het laatste deel daarvan heeft al een prijskaart­je van USD 70 gekregen. De nieuwe generatie spelcomput­ers staat voor dit najaar gepland. Sony zal dan de PlayStatio­n 5 verkopen, terwijl Microsoft zijn Xbox Series introducee­rt. (NU)

X

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname