Times of Suriname

Braziliaan­se president Bolsonaro besmet met COVID-19

-

PARAMARIBO - President Jair Bolsonaro van zuiderbuur­land Brazilië is positief getest op het nieuwe coronaviru­s. Het staatshoof­d dat vaker het virus omschreef als een griepje gaf gisteren tijdens een televisiet­oespraak toe besmet te zijn met COVID-19. In het weekend kwam het nieuws naar buiten dat hij symptomen ontwikkeld­e.

Bolsonaro werd in de nacht van maandag op dinsdag getest. Ook liet hij een scan van zijn longen maken. De uitslag van de test is gisteren bekendgema­akt.

In eerste instantie zei de Braziliaan­se president dat de scan liet zien dat zijn longen ‘schoon’ zijn. “Ik kom net terug uit het ziekenhuis. Ik heb een scan van mijn longen laten maken. Mijn longen zijn schoon, oké? Een tijdje terug heb ik een coronatest gedaan, maar alles is in orde.”

Het is niet bekend hoe erg Bolsonaro’s ziektevers­chijnselen zijn. De 65-jarige president beweerde eerder dat hij de symptomen van ‘een klein griepje’ zou ervaren als hij COVID19 zou oplopen. Bolsonaro heeft de pandemie lange tijd gebagatell­iseerd. Hij ontkende de ernst van de uitbraak lange tijd en beval pseudowete­nschappeli­jke kuren aan. Hij vindt het daarnaast niet nodig dat Braziliane­n afstand houden en mondkapjes dragen. Ook drong hij er meermaals op aan de economie in het land voortijdig te heropenen. Het staatshoof­d raakte vaker in conflict met zijn ministers van Volksgezon­dheid

en gouverneur­s van bepaalde staten, omdat die de ernst van het besmetteli­jke virus wel inzagen.

Brazilië is momenteel het op een na zwaarst getroffen land wereldwijd. In het ZuidAmerik­aanse land hebben meer dan 1,6 miljoen mensen het nieuwe coronaviru­s opgelopen en al meer dan 65 duizend mensen overleden aan de gevolgen ervan. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer besmetting­en en doden geregistre­erd.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname