Times of Suriname

Nieuwe ontslagcri­teria COVID-19-patiënten

-

PARAMARIBO – De ontslagcri­teria voor COVID-19-patiënten zijn vanaf dinsdag aangepast. Infectiolo­og Stephen Vreden legt uit dat vanaf nu mensen met ernstige klachten als gevolg van COVID-19 minimaal veertien dagen in het ziekenhuis moeten blijven, totdat ze geen gezondheid­sklachten meer hebben. Mensen met minimale klachten of symptomen kunnen vanaf nu na 7 dagen al naar huis als ze minstens 3 dagen geen symptomen meer vertonen.

“Intussen zijn er al heel wat mensen genezen verklaard van COVID19, om precies te zijn al ruim 321. Tot nu toe is uit deze groep niemand opnieuw besmet met het virus of heeft de persoon na genezen te zijn verklaard anderen besmet. Maar met COVID19 veranderen richtlijne­n constant en we kijken er al drie weken naar. Omdat blijkt dat de genezen verklaarde­n het goed maken na terug te zijn gekeerd naar huis, is dus nu besloten om de ontslagcri­teria volgens nieuwe aan te passen.

richtlijne­n

Gebleken is dat een groot deel van de positieve gevallen weinig tot geen symptomen vertonen, vandaar volgens de richtlijne­n deze personen na 7 dagen weer naar huis mogen, zolang ze geen symptomen meer vertonen. Er is dan geen gevaar meer voor verdere besmetting”, legt Vreden uit.

Vreden zegt verder dat om genezen verklaard te worden onder andere de personen geen klachten meer moeten hebben zoals koorts, hoesten, niezen, diarree, braken enzovoorts. “Gebleken is dat vele COVID-19 genezen patiënten na een tijdje nog last hebben van reuk- en smaakverli­es.

Dit is normaal en wordt niet gezien als een klacht waarvoor de persoon langer in het ziekenhuis moet blijven. Reuk- en smaakverli­es kunnen ook bij andere ziektes vaker voorkomen en in deze bij COVID-19 vormt het geen gevaar als men daar nog last van heeft”, zegt Vreden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname