Times of Suriname

Geen reden tot paniek

-

PARAMARIBO – Het grootste deel van het totale aantal COVID-19 positieve gevallen in Suriname is in clusters. Dit zei Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezon­dheid maandag op de COVID-19-persconfer­entie. “De meeste van de clusters zijn nu redelijk beheersbaa­r vandaar dat er is besloten om over te gaan tot versoepeli­ng van de maatregele­n”, zegt zij.

Momenteel zijn er al 604 positieve gevallen, 275 actieve cases, 315 personen genezen verklaard, 14 doden en 5 personen op de ICU. “Men moet het totale aantal gevallen niet los van elkaar zien. Men schrikt dat er steeds meer gevallen bijkomen maar vaak komen de positieve gevallen in groepen erbij en die komen dan uit de clusters. Er is een opmerkelij­ke daling te merken vooral bij de clusters in Paramaribo, Wanica, Commewijne en andere gebieden. De meeste gevallen die nu nog erbij komen, zijn van nieuwe clusters waaronder Albina, Moengo en Antonio de Brinco en ook nog Rosebel”, zegt Jessurun. Volgens haar zit Suriname al redelijk goed in de afkoelings­fase van het virus, dus we zijn al redelijk goed op weg naar het vermindere­n van het aantal besmette gevallen in het land.

Jessurun benadrukt ook dat er veel personen zijn die hun bezorgdhei­d hebben geuit over het opengaan van de scholen in relatie tot samenschol­ing die nog op 5 is gesteld. “In elke ruimte waarin wij ons bevinden, is het belangrijk dat de COVID-19-maatregele­n in acht worden genomen. Dat betekent dat de ruimte groot genoeg moet zijn dat men ruim 2 meter afstand van elkaar kan houden, handen wassen/ ontsmetten, goede ventilatie van de ruimte en regelmatig ontsmetten en schoonmake­n van de ruimte. Als binnen de ruimte al deze regels in acht kunnen worden gehouden, kan men meer dan 5 mensen in een ruimte hebben en men moet dan wel mond- en neusbedekk­ing tenminste ook in acht houden”, zegt Jessurun.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname