Times of Suriname

Fiscus moet duidelijkh­eid geven over fraudeaanp­ak

-

DEN HAAG - De Belastingd­ienst moet nog deze week openheid geven over de projecten die de afgelopen jaren zijn opgezet in de fraudeaanp­ak. Kamerleden willen meer duidelijkh­eid over de fraudejach­t van de fiscus.

Kamerleden Omtzigt (CDA) en Leijten (SP) eisen nog deze week een brief van de staatssecr­etetarisse­n van Financiën over de aanpak van de Belastingd­ienst. Ze wijzen erop dat ook PvdA-Kamerlid Nijboer daar al langer om vraagt. Aanleiding voor het verzoek is het nieuws van RTL en Trouw dat de fiscus niet alleen bij de toeslagen, maar ook bij de inkomstenb­elasting mensen op basis van alleen vermoedens als fraudeurs werden bestempeld. De gedupeerde­n kregen niet te horen dat ze betrokken waren in een fraudeonde­rzoek. Aftrekpost­en werden standaard afgewezen en bewijzen dat ze wel klopten werden vaak niet geacceptee­rd. Volgens RTL en Trouw liggen zo’n 18.000 mensen nog altijd onder het vergrootgl­as.

“Heel ernstig”, noemt Omtzigt die ontdekking. “Kennelijk is de aanpak bij de kinderopva­ngtoeslag ook elders bij de Belastingd­ienst gebruikt.” Leijten: “We weten: er is meer aan de hand. We weten alleen niet hoeveel meer. Angstaanja­gend.” Ook GroenLinks-Kamerlid Snels is geschrokke­n: „We zijn nog lang niet klaar met losgeslage­n fraudeaanp­ak.”

Omtzigt en Leijten beten zich vast in het dossier rond de kinderopva­ngtoeslag. Daarbij zijn duizenden, en mogelijk zelfs tienduizen­den, ouders onterecht tot toeslagfra­udeurs gebombarde­erd, waardoor ze soms tienduizen­den euro’s terug moesten betalen. Het kabinet heeft inmiddels een half miljard euro uitgetrokk­en om die mensen te compensere­n. Een woordvoerd­er van het Ministerie van Financiën, waar de Belastingd­ienst onder valt, laat in een reactie weten de zaak nog aan het uitzoeken te zijn. Eind deze week hoopt het ministerie in elk geval een Kamerbrief te sturen waarin het ingaat op de fraudeaanp­ak.

De Tweede Kamer heeft inmiddels een parlementa­ire ondervragi­ngscommiss­ie samengeste­ld die onderzoek gaat doen naar de fraudeaanp­ak in de toeslagena­ffaire. In het najaar zullen de verhoren plaatsvind­en, waarbij de kans groot is dat politieke kopstukken als VVD-minister Wiebes (in het vorige kabinet staatssecr­etaris van Financiën) en PvdA-fractielei­der Asscher (destijds minister van Sociale Zaken) ook aan bod komen. Zelfs premier Rutte, die voorzitter was van de speciale commissie waarin de harde fraudeaanp­ak werd bedacht, wordt gezien als een mogelijke kandidaat voor de verhoren.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname