Times of Suriname

Scharen, zagen en scalpels gevonden in Brabantse ‘martelcont­ainer’

-

DEN HAAG - De vorige maand ontdekte martelkame­r in een container in Wouwse Plantage lag vol met attributen die gebruikt kunnen worden om te folteren. Zo zijn onder meer een snoeischaa­r, een takkenscha­ar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboei­en en tape aangetroff­en, meldt het Openbaar Ministerie (OM) gisteren in een gedetaille­erd bericht over de zaak.

Zes andere containerr­uimtes waren ingericht als cel. Aan het plafond waren handboeien aangebrach­t, zodat iemand staand met de armen omhoog geketend kon worden.

“Verder stond er uitsluiten­d een chemisch toiletje. In de hoek was een camera aangebrach­t, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel”, aldus het OM. “Het beeld van de zeecontain­ers is ijskoud en ronduit schokkend.”

NRC schreef vorige week op basis van bronnen over de martelcont­ainer en meldde toen ook dat er zes verdachten waren opgepakt. Het OM bevestigt dit en kan verder melden dat het om onder anderen een 40-jarige man uit Den Haag, een 44-jarige man uit Nieuwegein en een 43-jarige man uit Rotterdam gaat. De overige verdachten komen uit Spijkeniss­e, Utrecht en Lexmond. Zij worden verdacht van het voorbereid­en van een ontvoering, gijzeling, zware mishandeli­ng en afpersing en deelname aan een criminele organisati­e. “Twee verdachten zijn tevens in bewaring gesteld voor wapenbezit”, vat het OM samen. Er zijn geen personen daadwerkel­ijk terechtgek­omen en gemarteld in de container. De politie observeerd­e de loods al sinds april. Door de hack van EncroChat, die vorige week wereldkund­ig werd gemaakt, konden politie en justitie wekenlang live de berichten lezen die criminelen via het programma naar elkaar stuurden.

“In die berichten werden foto’s verstuurd van een loods en een zeecontain­er waarin een tandartsst­oel stond, met riemen aan de armleuning­en en de voetensteu­n. Er werd gesproken over ontvoeren en martelen”, zo schetst het OM.

“Als ik hem op de stoel heb, gaat er meer komen” en: “Maar die hond is spoorloos” zijn enkele van de berichten die werden gelezen door politie en justitie. “De loods werd aangeduid als ‘ebi’ (dat is de Extra Beveiligde Inrichting in Vught) en ‘behandelka­mer”, zo meldt het OM. De doelwitten van de aanstaande ontvoering­en zijn ingeseind en konden onderduike­n.

Bij de martelcont­ainer is ook een zit- en slaapgeleg­enheid ingericht. “Vermoedeli­jk voor bewakers om langer te kunnen verblijven”, aldus het OM. Bij de doorzoekin­g zijn ook zeven handvuurwa­pens en een automatisc­h geweer gevonden. Bij doorzoekin­gen op woonadress­en van de verdachten zijn nog eens 25 wapens aangetroff­en. In een andere containerr­uimte zijn sets politiekle­ding, kogelvrije vesten en zwaailicht­en gevonden. Gisteren is besloten het voorarrest van de mannen met negentig dagen te verlengen.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname